geld-verdienen-met-youtube

Geld verdienen met YouTube? Zo doe je dat

Geld verdienen met YouTube is wat steeds meer (jongeren) aantrekt. Er zijn talloze voorbeelden van mensen die miljoenen hebben verdiend met hun YouTube kanaal, en daar zou je waarschijnlijk zelf ook graag bij willen horen.

Niet alleen internationaal vind je YouTubers die bakken met geld verdiend hebben door hun video’s. Ook Nederlandse vloggers en YouTubers kunnen ‘gewoon’ veel geld verdienen met YouTube. Denk bijvoorbeeld aan een Enzo Knol, Stuk TV, Milan Knol of Dylan Haegens. Dat zijn een paar bekende Nederlandse YouTubers, maar er zijn ook een stuk minder bekende mensen die ook gewoon geld weten te verdienen met hun video’s.

Waarom YouTube als platform?

Waarschijnlijk ben je op zoek naar manieren om online geld te verdienen. Dat kan je bijvoorbeeld doen met YouTube (maar is heus niet de enige manier).

YouTube heeft als groot voordeel dat het een gigantisch bereik heeft. Iedereen die je kent heeft ongetwijfeld van het platform gehoord. Zelfs je ouders of grootouders zullen het platform wel kennen. De jongere generatie al helemaal, die zijn ermee opgegroeid.

YouTube heeft maandelijks meer dan 2 miljard gebruikers. Dat zijn er 2.000.000.000. Iedere maand weer. En het blijft ook groeien. Het is dus een platform met ongekend veel mogelijkheden, mochten je video’s aanslaan.

In dit artikel meer over de manieren hoe je geld kan verdienen met YouTube.

Hoeveel kan je verdienen op YouTube?

De verdiensten als YouTuber zijn in principe oneindig. Het is verder ook lastig om een definitief antwoord te geven op de vraag hoeveel je kan verdienen met YouTube.

Wat we bijvoorbeeld wel wisten te vinden, is dat iemand als PewDiePie in 2014 (dus al best lang geleden) zo’n 7,6 miljoen euro wist te verdienen met zijn kanaal. Miljonair worden met YouTube kan dus wel degelijk.

Qua Nederlanders werd van iemand als Kwebbelkop in 2014 geschat dat hij zo’n 65.000 euro per maand wist te verdienen. Enzo Knol zou naar verwachting 35.000 euro per maand verdienen.

Let wel, dit was dus in 2014. Sindsdien zijn het aantal views, gebruikers en omzet weer enorm gestegen. Het zou zomaar kunnen zijn dat de populaire Nederlandse YouTubers meer dan een ton per maand omzetten. En het grootste gedeelte (95%+) zal daar winst van zijn.

Hoe geld verdienen met YouTube?

Er zijn talloze manieren om geld te verdienen met je video’s op het platform van YouTube. De meest gebruikte manieren vind je hieronder. Uiteraard kan je zelf ook creatief op zoek gaan naar manieren om geld ermee te verdienen. Het belangrijkste daarin is waarschijnlijk wel dat je voldoende kijkers hebt om daadwerkelijk iets te verdienen. Met 10 views op je videos’ kom je dus nog niet zo heel ver.

1. Geld verdienen met YouTube views

Waarschijnlijk de bekendste manier om geld te verdienen met je video’s, is door je aan te melden bij het YouTube Partnerprogramma (YPP).

Hiermee verdien je geld met je views omdat je meedeelt in de opbrengst die YouTube verdient aan de advertenties die rondom je video’s getoond worden. Dit moet je wel zelf aanzetten. Anders gaat alles gewoon naar Google en YouTube toe.

Per individuele view zal je niet heel veel geld verdienen. Vaak wordt er gesproken van CPM, wat staat voor Cost Per Mille. Oftewel, kosten per duizend. In dit geval dus per duizend weergaven van je video.

De CPM hiervoor is vaak een paar euro (tussen de 1 en 5). Dus je wordt er niet direct erg rijk van. Tenzij je natuurlijk veel video’s hebt met miljoenen weergaven, dan kan je er leuk aan verdienen.

Om in aanmerking te komen voor YPP, moet je gekeurd worden door het platform. Daarvoor moet je eigenlijk alleen zorgen dat je content voldoet aan de richtlijnen voor advertentie vriendelijke content. Dus je promoot dan bijvoorbeeld geen geweld, toont geen schokkende content of hebt content gerelateerd aan drugs, tabak of vuurwapens. Verder moet je minimaal 18 jaar zijn, of anders een voogd hebben die de betalingen kan afhandelen.

Zoals gezegd, dit is waarschijnlijk de meest bekende manier om geld te verdienen via YouTube, maar het zal waarschijnlijk niet de meest interessante optie zijn. De gemiddelde inkomsten liggen namelijk wat lager. Maar het is wel een hele mooie start om je geldstroom via YouTube te starten.

2. Geld verdienen met gesponsorde video’s

Als je eenmaal een bereik hebt binnen een bepaalde doelgroep (als ik er van uit mag gaan dat je kanaal binnen een bepaalde doelgroep valt), dan kan het ook interessant te zijn om samenwerkingen met bedrijven op te zoeken.

Misschien heb je wel een kanaal over auto’s. Dan kan je natuurlijk auto adverteerders zoeken die wellicht een video van je willen sponsoren. Dat kan gebeuren door een geldbedrag te geven, maar misschien ook wel door een rondje te rijden in een mooie auto. Wie weet?

Of als je een kanaal hebt over make up, kan je ongetwijfeld ook samenwerkingen vinden met beautybedrijven die op zoek zijn om meer naamsbekendheid op te doen. In ruil daarvoor krijge je misschien ook wel de nieuwste make up.

Het kan zijn dat bedrijven jouw hiervoor benaderen, maar je kan ook zeker zelf op zoek gaan naar adverteerders. Wie weet kan je wel een goede verhouding opbouwen met de adverteerders, en willen ze vaker een video van je sponsoren.

Afhankelijk van je aantal abonnees, verwachte views en de interactie van je kijkers kan je een prijs bepalen hiervoor. Vooral de interactie is iets waar bedrijven graag meer informatie over willen weten. Hoe meer interactie, hoe meer geld je kan vragen. Binnen de statistieken van je YouTube account kan je daar meer over vinden.

3. Affiliate marketing toepassen bij YouTube

Affiliate marketing is een andere manier van samenwerken met bedrijven om geld te verdienen met je YouTube video’s. Misschien ben je al bekend met affiliate marketing, maar misschien ook nog niet. In ieder geval nog even een korte uitleg.

Affiliate marketing is het promoten van andermans producten. Als iemand vervolgens op je affiliate link klikt, en het artikel koopt op de website waar je naartoe linkt, ontvang jij een vergoeding voor het verkochte artikel.

Lees ook: Geld verdienen met affiliate marketing.

Het is dan misschien nog niet direct duidelijk hoe je hiervan kan profiteren met je video’s. Maar wat je bijvoorbeeld kan doen, is het plaatsen van linkjes naar de producten die je gebruikt om je eigen video’s te maken. Zo zie je bij veel vloggers bijvoorbeeld hun camera’s of statieven die ze gebruiken.

Grote winkelketens zoals Bol, Coolblue of Mediamarkt hebben bijvoorbeeld allemaal hun eigen affiliate programma, waar je dus aan mee kan doen. Je hoeft je enkel aan te melden, en kan vervolgens hun producten promoten.

Stel je hebt een make up kanaal, dan kan je ook gebruik maken van de affiliate campagnes van bijvoorbeeld ICI Paris XL of Douglas. Ook hierbij vraagt het misschien om wat creativiteit wat je kan aanbieden, maar er zijn voldoende keuzes om geld te verdienen aan je video’s met affiliate marketing.

4. Eigen merchandise via YouTube verkopen

Dit is waarschijnlijk pas iets als je een ware fanbase opgebouwd hebt, maar ook zeker een manier om geld te verdienen. Het verkopen van t-shorts, mokken, sokken, hoodies of weet ik veel wat met je eigen logo/naam/product erop.

Als je fans hebt, zal het ongetwijfeld verkopen. Leuke manier om extra geld te verdienen, en als mensen het dragen is het natuurlijk ook direct extra promotie voor je kanaal of brand.

Teespring is hiervoor een platform wat vaak gebruikt wordt. Ook omdat het al integraties heeft met YouTube.

Maar nogmaals, dit is waarschijnlijk pas iets wat je kan doen als je daadwerkelijk al veel video’s, views en abonnees hebt. En dan nog moet je je afvragen of het iets is waar je abonnees op zitten te wachten.

5. Eigen producten verkopen via YouTube

Afhankelijk van waar je kanaal over gaat, kan je natuurlijk ook nog eigen producten gaan verkopen of in ieder geval aanbieden via je video’s. En dan hebben we het nu nog even niet over merchandise zoals in het vorige stukje benoemd was.

Denk bijvoorbeeld aan de gratis trainingen die je wel eens tegenkomt. Bijvoorbeeld over beleggen. Daar zijn voldoende video’s over te vinden. Vaak vind je bij zo’n video, naast affiliate links, ook nog de mogelijkheid om op het platform van de YouTuber aan de sluiten om daar hun online cursus te volgen.

Of misschien heb je wel een kanaal over een specifieke vorm van online marketing (bijvoorbeeld zoekmachineoptimalisatie, SEO). Daar geef je tips en tricks aan je abonnees. Maar het kan heel goed zijn dat je daarnaast ook een eigen bedrijf hebt die de SEO voor andere bedrijven uit handen neemt. Zo kan je via je video’s ook weer nieuwe klanten werven.

Verder kan je ook nog denken aan coaching sessies die je kan bieden, of misschien ben je wel goed in het filmen en monteren van video’s, en kan je die skill aanbieden. De mogelijkheden zijn ook hier weer eindeloos, maar vergt wel enige creativiteit vanuit jezelf.

6. Donaties (Patreon) van je kijkers ontvangen

Zonder iets daadwerkelijk te verkopen, kan je ook nog geld verdienen met je video’s. Gewoon door geld te ontvangen van je kijkers.

Klinkt misschien gek, maar het werkt zeker wel.

Bijvoorbeeld tijdens een livestream als je een spel aan het spelen bent, en kijkers bijvoorbeeld wat aandacht van je willen, kunnen ze een donatie sturen, die jij vervolgens in je scherm ziet.

De donaties zullen vaak niet veel zijn, maar daardoor door de donateurs wel makkelijk te geven. En al die beetjes zullen uiteindelijk toch best nog wel optellen.

Een ander platform wat tegenwoordig steeds meer populariteit geniet, is Patreon. Daarop kan je een community opbouwen met je meest betrokken kijkers. Die betalen je vervolgens per maand een bedrag om daarbij te horen. Dit model past ook erg goed bij het volgende punt.

7. Betaalde lidmaatschappen van je kijkers

De vorige manier om geld te verdienen met YouTube had het er al een beetje over, betaalde lidmaatschappen creëren via een platform als Patreon. Daar kan je bijvoorbeeld exclusieve content aan je (betaalde) leden laten zien. Bijvoorbeeld achter de schermen video’s, of gewoon materiaal die je speciaal voor hen maakt.

Door de populariteit van Patreon heeft YouTube zelf ook besloten om met betaalde lidmaatschappen te komen. Dus ook direct op het platform van YouTube kan je daar gebruik van maken.

Voor YouTube geldt wel een ondergrens van 100.000 abonnees, dus daarvoor dien je al wel een flink aantal mensen te hebben.

Ook kan je hier bijvoorbeeld instellen hoe exclusief je content wordt. Is al je content alleen beschikbaar voor betalende mensen (waarschijnlijk geen goed idee), sommige van je content, of krijgen ze bijvoorbeeld een week eerder toegang tot je content?

8. Stock materiaal verkopen

Maak je echt goed werk van je video’s, en denk je dat andere mensen/bedrijven die content ook wel kunnen gebruiken als materiaal, verdiep je dan eens in stock materiaal.

Via een platform zoals Shutterstock kan je je foto’s of video’s aanbieden, zodat anderen het kunnen kopen en kunnen gebruiken. Erg veel mensen maken gebruik van stock afbeeldingen en video’s, dus het kan een leuke inkomstenbron voor je zijn als veel mensen van je materiaal gebruikmaken.

Dit is uiteraard wel echt van het platform van YouTube af, en gaat vooral over de content die je zelf gemaakt hebt. Maar het is wel een extra manier om geld te verdienen met je video’s.

Engagement blijft essentieel voor je kanaal

Waar je ook je geld mee gaat verdienen, als je geld wil verdienen met YouTube heb je een groot aantal views en/of abonnees nodig om daar daadwerkelijk wat van te maken.

Het is (helaas) ook niet zo dat het maken van een goede video voldoende is. Het moet anderen ook interesseren, om zo je account te laten groeien.

Dé manier om je kanaal te laten groeien, is door de engagement op je video’s hoog te hebben. Daarmee bedoel ik dan likes, comments en het aantal minuten van je video’s dat bekeken wordt.

Vaak hoor je bij video’s de vraag of je een like en/of comment wilt achterlaten. Dat is voor het algoritme van YouTube, omdat ze op die manier bepalen wat de ‘beste’ content is. Klinkt misschien vervelend om dat te moeten vragen, maar het werkt (vooralsnog).

Als de engagement op je video’s hoog is, zal je vaker als suggestie tevoorschijn komen voor nieuwe kijkers. Die zullen vervolgens enthousiast naar je video doorklikken, en als je een interessant verhaal te vertellen hebt zullen ze misschien wel abonnee bij je worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

Landingspagina maken (tips & voorbeelden)

Inhoud Wat is een landingspaginaDoel van een landingspaginaLandingspagina voorbeeldenLandingspagina maken softwareLandingspagina maken WordPress1. Landingspagina’s maken met Leadpages2. Divi plugin gebruiken3. Elementor plugin gebruiken (gratis)Geheim van de beste landingspagina’s Het maken…
Bekijken