Bitvavo Crypto app

Bitvavo review (2023): betrouwbare crypto exchange

In dit artikel leer je meer over de bitcoin en crypto exchange Bitvavo. De Bitvavo review gaat in op diverse aspecten van Bitvavo, wat het is, hoe het werkt, wat de kosten zijn en wat je er allemaal mee kan kopen. Ook behandelen we natuurlijk de betrouwbaarheid en veiligheid van Bitvavo. Hierdoor kan je een betere vergelijking maken om een broker of exchange te kiezen waar jij de crypto kan kopen.

Wat is Bitvavo?

Bitvavo is opgericht in 2017 als broker, en werd al snel omgezet naar een exchange (waar je kan kopen en verkopen met andere handelaren). Dit zorgde ervoor dat het handelsvolume op het platform flink kon stijgen, en de kosten erg laag bleven. Mede daardoor, en het feit dat het erg gebruiksvriendelijk is, maakt het de populairste crypto exchange van Nederland.

Bitvavo is een Amsterdamse onderneming, en is vooral actief in Europa. Het heeft het doel om binnen Europa de grootste exchange te worden voor cryptocurrency, en te voldoen aan alle eisen omtrent de een bankvergunning van De Nederlandsche Bank. Het is dus een zeer serieuze speler.

Niet alleen Bitcoins kan je kopen en verhandelen op dit platform, ook vele andere digitale valuta’s worden aangeboden. Later in het artikel meer over de verschillende opties.

Hoe werkt Bitvavo?

De interface van Bitvavo werkt erg makkelijk en is heel gebruiksvriendelijk. Op onderstaande afbeelding is bijvoorbeeld te zien hoe je Bitcoins kan kopen bij Bitvavo.

Aan de linkerkant vul je in voor hoeveel je wilt kopen, dat kan ook gewoon 10 euro zijn bijvoorbeeld. Vervolgens zie je hoeveel munten je daarvoor krijgt, en kan je de transactie voltooien. Met het volgende stappenplan lukt je dat:

 • Open een gratis Bitvavo account
 • Stort tegoed (bijvoorbeeld via iDeal, Bancontact of een overschrijving)
 • Klik op de cryptovaluta die je wilt kopen
 • Selecteer voor hoeveel je wilt kopen
 • Bevestig je aankoop

Heel erg makkelijk dus om te doen, en een van de redenen waarom Bitvavo zo’n populair platform in Nederland is.

Bitvavo standaard interface

Tijdelijke €1.000 bonus

Als je een account aanmaakt bij Bitvavo, dan krijg je tijdelijk de transactiekosten op je eerste duizend euro gratis. Die betaal je dus niet. Ideaal. Daardoor bespaar je natuurlijk weer een geld, waardoor je daarvan bijvoorbeeld extra cryptomunten kan kopen.

Bij het maken van je account zie je een melding of deze bonus nog geldt.

Geavanceerde interface

Naast de basis interface, wat voor de meeste al meer dan voldoende is, biedt Bitvavo ook een geavanceerde interface aan. Deze kan iedereen gewoon openen en gebruiken, dat doe je door in het menu te kiezen voor de geavanceerde versie.

Dit is met name interessant als je of voor veel geld aan crypto wilt kopen via Bitvavo in een keer (denk daarbij aan €10.000 of meer), of als je actief wilt handelen. Voor de actieve handelaars is het handig om te zien hoe de koers exact beweegt, om diverse patronen te proberen te herkennen en zo geld te verdienen (de zogenaamde technische analyse). Mocht je dat nog niks zeggen, dan is het waarschijnlijk ook nog niet interessant voor je.

Bitvavo geavanceerd

Aanbod van crypto’s

Naast het kopen van Bitcoins, kan je bij Bitvavo ook vele andere munten en tokens aanschaffen. Wat te denken bijvoorbeeld van het populaire Ethereum, Cardano of Ripple. Maar daarnaast ook nog tientallen andere munten die je misschien nog minder bekend zijn, bijvoorbeeld Enjin, ICON of Zilliqa.

Op het moment van schrijven zijn er meer dan 50 digitale valuta’s te kopen en verkopen via het platform van Bitvavo. Daar komen ook regelmatig nog nieuwe bij, gezien Bitvavo hard blijft groeien en merkt dat de klanten ook graag nieuwe munten kunnen kopen via het platform.

Crypto aanbod Bitvavo
Overzicht van een aantal mogelijke munten die je kan kopen via Bitvavo

Uitbetalingen doen bij Bitvavo

Wellicht heb je een streven in je hoofd waarop je (een deel van) je crypto wilt cashen. Hierbij kan je je crypto verkopen zodat je euro’s op je account hebt staan. Vervolgens kan je heel gemakkelijk je tegoed opnemen.

Dit gebeurt via een overschrijving, en kan 1 tot 2 werkdagen duren voordat het geld op je rekening staat.

Kosten van de exchange

Een belangrijke peiler voor veel mensen zijn de kosten die komen kijken bij het verhandelen van hun crypto (of aandelen). Bitvavo is niet alleen een van de beste exchanges in Nederland voor het handelen in cryptovaluta, maar ook de goedkoopste. Mede daardoor is het uiteraard zo populair.

Afhankelijk van het volume wat je via Bitvavo verhandelt, zijn de kosten anders. De meeste personen zullen niet heel actief handelen, en daardoor in de hoogste categorie vallen (tot 100.000 euro volume per maand).

In onderstaande tabel zie je heel duidelijke wat je handelskosten zijn per volume over de afgelopen 30 dagen. Als koper van crypto heb je te maken met de taker fees. Wil je verkopen, dan kijk je naar de maker fees.

Dus stel je hebt in de afgelopen 30 dagen 0 euro in volume gehandeld, en wilt nu voor 1.000 euro aan bitcoin kopen. Dan betaal je daarvoor 1.000 * 0.0025 = 2,50 euro aan handelskosten. Erg goedkoop, en het goedkoopste van de Nederlandse exchanges.

Bitvavo wallet

Mocht je nieuw zijn tot de wereld van crypto, dan ben je misschien nog niet helemaal bekend met crypto wallets. Het komt erop neer dat je je crypto in een wallet moet bewaren. Zonder wallet kan je geen crypto hebben.

Bij Bitvavo kan je gewoon gebruik maken van de wallets die ze je aanbieden, waardoor je je crypto dus op de exchange kan bewaren. Uiteraard kan je er zelf ook voor kiezen om een eigen wallet te nemen, en daar je aangekochte crypto op bewaren. De keuze is aan jou, maar in ieder geval fijn dat Bitvavo de mogelijkheid hiervoor heeft.

Bitvavo staking

Er zijn diverse cryptomunten die je kan staken. Dit geldt voor Proof of Stake crypto’s. Hiervoor laat je jouw munten het netwerk controleren en verifiëren als je ze in de wallet bewaart en staket.

Zeker voor beginners kan het een lastig verhaal zijn hoe dit nou precies werkt en hoe je er zelf van kan profiteren. Bitvavo maakt dat makkelijk, want je kan heel makkelijk via het platform van Bitvavo je munten staken. Niet allemaal, alleen diegene waarvoor het mogelijk is en Bitvavo een vergoeding aanbiedt.

Uiteindelijk zijn dit nog best wel veel munten, waar het rendement ook nog erg leuk op is. Het is helemaal niet zo gek om ergens tussen 4-6% aan rendement te ontvangen. Dit wordt dagelijks berekend en wekelijks aan je uitgekeerd. Het uitkeren gebeurt doorgaans in dezelfde crypto, maar kan soms verschillen (bijvoorbeeld bij VeChain).

Handelen via de Bitvavo app

Bitvavo Crypto app

Naast de uitgebreide web-interface, biedt Bitvavo ook een crypto app aan. Ook via de app kan je makkelijk en vertrouwd via het platform van Bitvavo handelen.

Voor de echte traders is de app waarschijnlijk leuk, maar niet noodzakelijk. Die zullen vooral van de webversie kiezen. Maar als je niet actief handelt op Bitvavo, is de app een uitgelezen kans voor je om ook via je mobiel toegang te hebben tot je account. En het biedt de mogelijkheid om ook via je mobiel eens iets te kopen of verkopen.

Betrouwbaarheid van Bitvavo

Het is altijd goed om sceptisch te zijn op (online) bedrijven. Zeker online kunnen mensen en bedrijven zich immers anders voordoen dan dat ze zijn. Daarom ook van belang dat je zeker weet of Bitvavo betrouwbaar en veilig is.

Zoals je in bovenstaande afbeelding kan lezen (van de site van Bitvavo), zijn ze daar zelf ook zeer van bewust. Hierdoor laten ze in ieder geval zien er mee bezig te zijn.

Daarnaast staat Bitvavo onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en heeft het een inschrijving bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Door de strikte eisen van die twee organisaties, kan je er van uitgaan dat Bitvavo zijn zaken goed op order heeft.

Verder is Bitvavo natuurlijk ook erg bezig met de veiligheid van je crypto’s en je account. Zodat je bijvoorbeeld minder kans maakt om gehackt te worden. Dit doen ze bijvoorbeeld door je crypto’s offline op te slaan (in een zogenaamde cold wallet) in kluizen van bank niveau, 2FA beveiliging voor je account toe te voegen, IP management, veiligheidsnotificaties en anti phishing codes aan je correspondentie toe te voegen (die je zelf kan kiezen).

Al met al kan je dus stellen dat Bitvavo een betrouwbaar bedrijf is. Al is het altijd goed om zelf ook nog wat onderzoek te doen, en niet zomaar geloven wat je op het internet (zoals hier) leest.

Bitvavo voor- en nadelen

 • Nederlandse exchange
 • Goedkoopste NL exchange
 • Betaling met iDeal
 • Staking voor vergoedingen
 • Veilig opslaan van crypto
 • Erg gebruiksvriendelijk
 • Klantenservice alleen digitaal bereikbaar
 • Nog niet alle verschillende crypto’s
 • Totale winst/verlies niet goed inzichtelijk

Conclusie: Bitvavo review

Uiteindelijk kan geconcludeerd worden dat Bitvavo een uitmuntende Nederlandse exchange is om te handelen in cryptovaluta. Het is de goedkoopste in Nederland, staat onder toezicht van de toezichthouders en is daardoor ook wel betrouwbaar.

Nadeel is nog wel dat de klantenservice alleen digitaal bereikbaar is, en dat je nog een klein aanbod van crypto’s hebt in vergelijking tot bijvoorbeeld Binance. Dat gezegd hebbende zijn er niet veel Nederlandse exchanges waar je meer crypto’s hebt, en is Bitvavo bezig om er meer en meer aan het platform toe te voegen. Dat heeft soms alleen nog even tijd nodig.

Dus als je benieuwd bent naar het platform van Bitvavo, maak dan gratis een account aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like