uitstelgedrag studente

Omgaan met Uitstelgedrag: Oorzaken, Gevolgen en Aanpak

Hoe ga je daar nou mee om, uitstelgedrag? Een lastig probleem, omdat het afhankelijk is van verschillende oorzaken die dieper kunnen liggen dan je denkt. Als echte ondernemer is het belangrijk om je eigen taken te plannen en effectief te kunnen werken.

Daarom zie je in dit artikel hoe je via de VerdienFormule jouw uitstelgedrag aanpakt en waar dit allemaal aan ligt.

Wat is Uitstelgedrag?

Als we het hebben over uitstelgedrag, gaat dit in algemene zin over het vrijwillig uitstellen van (met jezelf) van tevoren afgesproken taken. Dit zijn dan taken die je dus eigenlijk moet doen maar puur uit tegenzin of één van andere onderstaande oorzaken gewoon niet doet.

In de meeste gevallen weet men ook dat het gewoon niet goed en/of voordelig is voor de toekomst en je vaak jezelf in moeilijkheden of in stress brengt. Als je een korte termijn plezier opweegt tegen een lange termijn ongemak, zien we dit als irrationeel uitstel.

Extreem Uitstelgedrag

Met extreem uitstel zie je ook dat mensen niet alleen taken niet doen, maar ook fysieke en mentale klachten krijgen. Zoals het aanmaken van stresshormen als cortisol en adrenaline, hierdoor raak je ook opgelaten en krijg je zorgen. Doordat je geen vooruitgang meer boekt met je werk, ervaar je ook geen trots meer en verlies je zelfvertrouwen.

Uitstelgedrag Oorzaken

Waar komt uitstelgedrag precies vandaan? De meesten kennen het gevoel: een taak uitstellen tot op het laatste moment, en toch weten dat je later een negatief gevoel ervan zal krijgen, maar gewoon doorgaan met uitstellen.

Een erg aparte situatie, omdat we dus op de korte termijn iets fijns doen, maar op lange termijn met de meest vervelende zaken te maken krijgen. Achteraf straffen we ons dan ook vaak af, maar herhalen dit principe gewoon keer op keer. Hoe kom je hier vanaf?

Lees eerst verder over de oorzaken, en of je je er zelf in herkent dat je toevallig zo’n symptoom hebt.

Uitstellen door Faalangst

Een grote oorzaak die in veel gevallen is faalangst, dit kan enorm op de voorgrond zijn, maar het kan ook onbewust gebeuren. Als je jouw voorgenomen taken uitstelt, ziet men dit vaak als een gebrek discipline, maar zijn er een hele hoop factoren die hier weer de oorzaak van zijn.

Het interessante is dat onderstaande gevolgen en deze oorzaken allebei ergens uitgewisseld kunnen worden, wat dus betekent dat het een vicieuze cirkel is die lastig is om te onderbreken. In het geval van faalangst gaat het er dan veelal over dat je niet anderen wilt teleurstellen omdat je bang bent dat je toch niet presteert.

Gebrek aan Doelen

Faalangst gaat gepaard met bijvoorbeeld een gebrek aan doele stellen, welke cruciaal zijn voor het opbouwen van zelfvertrouwen. Dit heeft te maken met jouw eigen progressie wanneer je dichterbij je doel komt en deze zelfs behaalt.

Zonder doelen heb je geen pad om in te slaan, al is dit lange of korte termijn. Dit zorgt voor onrust, chaos en uiteindelijk dus voor stress wanneer je al je taken net voor je deadline uitvoert.

Psychologie en Studeren

Extreem uitstelgedrag is dan weer enorm psychologisch, en is vaak mentaal gelinkt aan bijvoorbeeld motivatie en geloof. Vaak zie je zo’n uitstel bij studenten, wanneer zij een opdracht krijgen waarvan ze geen gevoel hebben dat dit echt waarde toevoegt.

Hiervoor is het handig om te bepalen waar je het voor doet, en wat jouw huidige studie of taak voor impact zal maken op jouw situatie. Heeft dit geen zin? Bedenk dan op kleinere schaal wat jouw werk voor impact heeft op je baas of partner.

Daarnaast is het handig een overzicht te creëren, omdat mensen zonder overzicht ook geen idee hebben wat ze moeten doen. Vaak doen ze dus gewoon maar wat ze herinneren en ontstaan er afleidingen en een hele hoop onderbrekingen.

Uitstelgedrag Gevolgen

Uit onderzoek is gebleken dat uitstelgedrag niet alleen gevolgen heeft voor je omgeving, zoals werk en privé leven. Maar het heeft ook gevolgen voor je eigen fysieke en mentale gezondheid, en uiteindelijk dus je welzijn!

Uitstelgedrag is een soort van negatieve spiraal waarin je jouw eigen waarde aantast op de werkvloer maar ook je zelfbeeld. Doordat je steeds slechter gaat presteren, ga je ook negatief naar jezelf kijken en haal je steeds minder energie uit je bezigheden. Hierdoor kan je zelfs meer vetcellen gaan aanmaken, waardoor je dik wordt, en is het überhaupt slecht voor je immuunsysteem. Serieuze zaak dus!

Wat doet Depressie voor Procrastinatie?

uitstelgedrag door depressie
Uitstelgedrag door depressie

Wat doet depressie voor procrastinatie wanneer je nergens meer gelukkig van wordt? Uitstelgedrag wordt alleen maar erger door ziektes als depressie, omdat je geen inzicht meer hebt in de uitkomst en impact van jouw taken en werk.

Je haalt geen plezier meer uit het leven en die ene taak extra zal je ook een worst wezen. Depressie kan bijvoorbeeld ontstaan door een gebrek aan competenties of zelfvertrouwen, maar is een enorm heftige negatieve spiraal. Want wie negatief denkt, leeft pessimistisch!

Stress, piekeren en geen focus

Een laatste oorzaak van uitstelgedrag is stress, wat ervoor zorgt dat je gaat piekeren of angstig wordt. In deze staat van zijn is het moeilijk om focus te houden en productief met je werk aan de slag te gaan. Je hebt geen overzicht meer van het grotere plaatje en blijft meer en meer in je hoofd zitten.

Dit gaat gepaard met mensen die er heilig van overtuigd zijn dat ze beter werken onder de druk van deadlines. Het leuke is dat dit dan voor de mensen ook daadwerkelijk zo is, omdat het een self-fulfilling prophecy is. Wat je gelooft, is waarheid!

Tips voor Uitstelgedrag Aanpakken

Om echt aan de slag te gaan met uitstelgedrag, dien je een aantal grote aanpassing te maken in je leven. Een kleine verandering zal geen effect hebben, als je iets anders wilt, ga er dan helemaal voor!

Je kan procrastinatie verhelpen door het aanpakken van je mindset, maar bovenal je geloof en gewoontes. Lees hieronder over de 6 beste tips voor het aanpakken van uitstelgedrag.

  1. Uitstel Voorkomen met gewoontes
  2. Verminderen van uitstellen door tijdsmanagement
  3. Verhelpen door mindset en discipline
  4. Anders denken: focus op het resultaat
  5. Gewoontes Bouwen die jouw dag indelen
  6. Het Afleren & Overwinnen van uitstelgedrag door te geloven!
pomodoro tijdsmanagement
Ken je de pomodoro techniek al?

Deze laatste bespreek ik hieronder met je uitgebreid, omdat dit uiteraard is waar je naartoe wilt werken! Het afleren en overwinnen van uitstelgedrag is voor iedereen haalbaar, als je maar de juiste urgentie voor jezelf creëert!

Al met al, is het in eerste instantie dat je dus gewoontes bouwt die jouw dag zichzelf laten indelen. Zoals op vaste tijden opstaan, vaste tijden ontbijten en vervolgens op een vast tijdstip aan jouw MWT (Meest Waardevolle Taak) ofwel belangrijkste werk van de dag beginnen.

Hierdoor creëer je controle over je tijd en is het leuk voor jezelf dit bij te houden in een journal. Wat ging er goed vandaag en wat ging er minder? Door deze handelingen contstant uit te voeren, leg je jezelf een ijzersterk discipline en kom je in een opwaartste spiraal van zelfvertrouwen!

Afleren & Overwinnen

Het afleren en overwinnen van uitstelgedrag doe je door te geloven dat je het kan, waar je ook maar vandaag mag komen. Of je depressief bent, ongelukkig of een hele hoop excuses hebt, je kan er zelf uit komen door verantwoordelijkheid te nemen voor jouw leven en controle te nemen over jouw dag.

Vragen of opmerkingen? Laat het me weten in de reacties hieronder en ik zal ze zo spoedig mogelijk beantwoorden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

Landingspagina maken (tips & voorbeelden)

Inhoud Wat is een landingspaginaDoel van een landingspaginaLandingspagina voorbeeldenLandingspagina maken softwareLandingspagina maken WordPress1. Landingspagina’s maken met Leadpages2. Divi plugin gebruiken3. Elementor plugin gebruiken (gratis)Geheim van de beste landingspagina’s Het maken…
Bekijken