Inhoud
Wanneer je een burnout hebt, is het vaak nog vrij lastig daar helemaal zelf van te ‘genezen’. Het wordt ook vaak gezien als een niet-tastbare aandoening waar lastig een begin en eind aan vast te plakken is.
Over het algemeen zie je wil dat stress, rusteloosheid en mindset (zoals onzekerheid) bijdragen aan het vormen van een burnout. De specifieke oorzaak blijft vaak echter nog onbekend, of het gaat om een lijstje aan factoren. Lees hieronder meer over de klachten, oplossing en coaching voor een burnout!
Veelvoorkomende Burnout Klachten
Los van de oorzaak, komen er sowieso een hele hoop klachten kijken bij een burnout. Deze verschijnselen, ofwel symptomen, zijn herkenningspunten voor bijvoorbeeld een huisarts om de diagnose van burn-out te stellen.
Bij een burn-out coach kan je vervolgens ook nog eens de specifieke oorzaak laten vaststellen, waarbij hij of zij je ook helpt met het opbouwen van een gezonde levensstijl en werkbalans. Hierover lees je later meer.
Nu zie je zowel de psychische als fysieke klachten van wanneer je al een tijd een burnout hebt of eentje aan voelt komen. Veel gaat het over prikkelbaarheid en stress, maar ook rusteloosheid en frustratie.
Psychische klachten
- Overspanning
- Moeite concentreren
- Minder geheugen
- Overmatig piekeren
- Verlies van controle
- Machteloosheid
- Té prikkelbaar (stress)
Lichamelijk aspect
- Hoofdpijn
- Duizelig zijn
- Druk op de borst
- Hartkloppingen
- Opgeblazen gevoel in de buik
- Moeite met vertering
- Algemene vermoeidheid
Ben je Burn-out of Overspannen?
Stress op bijvoorbeeld werk of in een privé situatie zoals een heftige familiesituatie, kan uiteindelijk oorzaak zijn van een burn-out. Wanneer deze stress door incidenten als teveel werk, prestatiedruk, bizarre werk- of levensomstandigheden, geen steun familie, vrienden, collega’s, niet meer te houden is, kan dit uit de hand lopen.
In principe is deze werkstress of simpelweg druk die je op je hebt dan in eerste instantie aanleiding voor overspannen zijn. Wanneer je dan langere tijd niks aan deze overspannenheid doet, wordt dit steeds erger totdat je na de periode van ongeveer 6 maanden spreekt van een burn-out.
Hoe kan je een burnout voorkomen?
Soms ben je zo druk bezig of zo overwerkt dat je niet eens meer door hebt dat je je lichaam aan het kapot maken bent. Zeker bij ondernemers is dit een probleem, omdat zij er ook nog eens alleen voor staan.
Een mooi verhaal is dat van Shorombo Mooij, waarin hij vertelt over hoe hij na een burnout van 3 maanden z’n leven omkeerde en er sterker uit kwam! Lees dat verhaal hier.
Als burnout coach weet hij nu dan ook precies hoe een burnout te voorkomen is en dat preventie programma bespreekt bijvoorbeeld over de verschillende stappen van een burnout voorkomen, of over zijn preventie test:
- Voldoende en gezonde voeding
- Voldoende en genoeg beweging
- Goed en diep slapen
- Levenswijze algemeen aanpassen
- Persoonlijke ontwikkeling onderhouden
Als je in contact zou willen komen met Shorombo of zelfs een intake, lifestyle assessment en evaluatie, kan je dat doen via www.sho.coach en zijn gehele cursus (met 25 video’s, 3 duidelijke stappen en een oplossing) is voor 79,- met online meer informatie te verkrijgen.
Herstellen met burnout coaching
Om te herstellen van een burn-out kan een coach hiervoor erg fijn zijn, aangezien deze expert is op het gebied van burn-outs. Hier zijn dan bepaalde processen voor, waar je aan de hand van je vooruitgang kan bekijken en bijhouden.
Denk bijvoorbeeld aan een 6-staps burnout coaching traject waarbij je de volgende stappen doorloopt:
- Intake (Kennismakingsgesprek, is er een match of klik, kort advies)
- Levenswijze oordeel en evaluatie (situatie in kaart brengen en urgentie)
- Ruimte maken (Kijken hoe grote stap terug je moet nemen a.d.h.v. overbelasting)
- Opladen (Energie krijgen met advies voor voeding, beweging en lifestyle)
- Reflectie (Kan je weer helder denken? Wat heb je veranderd en daarvan geleerd?)
- Actie (Zet jezelf centraal, opbouwen persoonlijke groei, nieuwe periode starten)
En hierna is het aan jou! Je kan terugvallen op advies van de burnout coach maar ook natuurlijk op je eigen reflectie. Shorombo maakt overigens ook gebruik van bovenstaande stappen, wat het een fijne eerste coach, aangezien hij echt een mensenmens is!
Wat doet een burnout coach?
Wat een burn-out coach precies doet, is afhankelijk van de persoon en situatie. Over het algemeen ga je met burnout coaching in een proces wat je helpt de oorzaken en klachten te identificeren. Hierna ga je samen met de coach aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling, psychologie en werk/levensschema.
Het werkt het best als je zo’n coach op tijd inschakelt, zodat de schade beperkt blijft. Als je een burnout wilt voorkomen heb je daarvoor dan ook preventieve burn-out coaching. Een coach kan je goed inschakelen wanneer je merkt dat je tegen een burn-out aanzit, of wanneer je al een tijdje vaste klachten hebt, zoals hierboven beschreven.
Ervaringen met Burn-out coaches
De ervaringen met burn-out coaches verschillen per coaching bedrijf, en of je toevallig niet een psycholoog als coach hebt. Het verschil hier tussen ligt dan ook dicht bij elkaar en mensen hebben vaak onvoldoende informatie om deze keuze te maken.
Eigenlijk is het voornaamste dat een psycholoog vrij algemene psychische zorg verleent, wat erg fijn is als je misschien het probleem nog niet weet of meerdere klachten hebt. Een burn-out coach is simpelweg specialistisch opgeleid op het gebied van burnouts en kan op dit vlak dan ook als expert zorg verlenen aan jou als cliënt.