Inhoud
Het kopen van cryptomunten kan soms wat spannend zijn, zeker als je nieuw bent in de wereld van crypto. Het lijkt misschien erg lastig om te doen, maar gelukkig is niets minder waar. Tegenwoordig zijn er talloze manieren waardoor je als consument makkelijk ook cryptomunten zoals Bitcoin, Ethereum, Dogecoin of een totaal andere munt kan kopen. Ook gewoon bij Nederlandse providers.
Crypto’s kopen kan je zelf op een paar manieren doen. In de rest van het artikel zal je meer leren en lezen over hoe je dat kan doen.
Zelf crypto kopen bij een broker
Allereerst is er een mogelijkheid om bij een zogenaamde broker je crypto’s te kopen. Hierbij ruil je je geld als het ware gewoon in voor een crypto. Dit kan Bitcoin zijn, maar kan ook een totaal andere munt zijn. Maar net wat je wilt kopen.
Een voordeel van een broker is dat het vaak wat makkelijker in gebruik is. Een nadeel is dat de kosten (de transactiekosten) vaak een stuk hoger liggen. Zeker als je met meer geld wilt gaan beleggen/investeren in crypto, zal je zien dat je veel aan transactiekosten kwijt bent. En dat is eigenlijk zonde.
Voor veel mensen is een broker een mooie eerste stap in de wereld van crypto.
In Nederland is een bekende broker Bitvavo. Het is begonnen als broker, maar uiteindelijk ook een exchange geworden. Voordeel is dat je nog de voordelen van een broker hebt (makkelijk kopen), maar ook de voordelen van een exchange (lage kosten). Niet voor niets is het de grootste Nederlandse crypto broker geworden.
Zelf crypto kopen bij een exchange
Naast brokers heb je dus ook exchanges. Hier kan je de crypto’s meer op verhandelen. Je handelt dus eigenlijk met een tegenpartij. Hierdoor kunnen exchanges een veel groter volume draaien dan brokers, waardoor ze de kosten lager kunnen houden.
Op een exchange kan je bijvoorbeeld een stuk makkelijker de ene crypto omzetten naar de andere. Een bekende internationale exchange is Binance. Als voorbeeld, hier kan je niet alleen Bitcoin kopen voor euro’s of dollars, maar kan je ook Ethereum verhandelen voor Bitcoin. Dus dan hoef je niet eerst je Ethereum om te zetten naar dollar, om vervolgens Bitcoin te kopen, maar kan het direct.
Zoals eerder gezegd hebben we in Nederland dus ook een relatief grote exchange: Bitvavo. Het grote voordeel van Bitvavo ten opzichte van Binance, is dat het goed aan de Nederlandse en Europese regels wilt houden, en bijvoorbeeld onder toezicht staat van De Nederlandsche Bank (DNB).
Exchanges zien er doorgaans ook wat lastiger uit om te gebruiken, zien bijvoorbeeld bovenstaand voorbeeld. Hier is het niet direct duidelijk hoe je de crypto’s kan kopen en/of verhandelen. Gelukkig biedt een exchange als Bitvavo ook een makkelijker user interface aan, waardoor je wel gewoon heel goed overzicht hebt en het in feite geen moeite kost om erachter te komen hoe je iets moet kopen.
Crypto bewaren: zo doe je dat zelf
Misschien ben je er al van op de hoogte, maar misschien ook niet. Crypto’s bewaar je in een zogenaamde crypto wallet. Het is doorgaans aan te raden om dit zelf te doen, zodat je zelf echt eigenaar bent van je cryptomunten die je gekocht hebt.
Voor de mensen die nog niet de noodzaak zien om dit in eigen beheer te bewaren (op eigen risico), kan je bij veel exchanges en brokers ook de crypto’s bewaren op het platform wat je gebruikt. Zo kan je bij Bitvavo prima je crypto’s in de wallets van Bitvavo bewaren.
Het grote nadeel (of mogelijke nadeel) hiervan is dat er altijd een kans is dat zo’n exchange gehackt wordt. Lees bijvoorbeeld maar het verhaal van MtGox. Tegenwoordig zullen de beveiligingen wel een stuk sterker zijn, maar het kan altijd gebeuren.
Zelf je crypto’s in eigen beheer bewaren kan dan uitkomst bieden. Niemand die dan zomaar aan jou sleutels (je wachtwoorden) kan komen. Hiervoor is het dan natuurlijk ook van belang dat je die wachtwoorden van je wallets niet online bewaart of zomaar op je computer bewaart, dat kan immers ook gehackt worden.
Mocht bovenstaand je nou allemaal een beetje vreemd in de oren klinken en je misschien afschrikken: dat is nergens voor nodig. Zoals gezegd kan je in principe ook ‘gewoon’ je crypto’s bewaren op een exchange zoals Bitvavo. Enig risico zou je dan wel altijd lopen, en het is goed om daarvan op de hoogte te zijn, maar dat is het dan ook wel.
Waarom crypto’s kopen?
Alles en iedereen lijkt er tegenwoordig mee bezig te zijn: het kopen en verkopen van crypto’s. Of in ieder geval het investeren erin. Waarom zou je daar ook aan mee moeten doen, vraag je je wellicht af. Het kan natuurlijk een grote hype zijn wat zo voorbij is, maar het kan ook de toekomst zijn.
Voordat je besluit om zelf crypto’s te kopen, is het goed om te weten waarom je dat doet. Ben je aangetrokken tot de snelle waardestijgingen (en dalingen!) van crypto’s, en wil je daar aan mee doen? Of ben je geïnteresseerd in de achterliggende technologie, en denk je dat het onze (financiële) systemen zal uitbreiden/vervangen in de toekomst.
Vraag je zelf dus goed af of je dit als iets voor de korte termijn ziet, waarin je mogelijk veel rendement kan maken, of zie je het als iets voor de lange termijn (waar het rendement natuurlijk ook groot kan zijn). Maak dus zelf een plan waarom je crypto’s zou kopen, en houd je daar ook aan. Dat zal waarschijnlijk de beste strategie zijn.