daytrading in aandelen op de beurs

Geld verdienen met opties

Geld verdienen met opties is een manier van geld verdienen wat steeds meer interesse lijkt op te wekken bij mensen die op zoek zijn naar manieren om geld te verdienen. Optiehandel gebeurt via de beurs, en kan je enigszins vergelijken met het handelen in aandelen op de beurs. Maar opties zijn net wat andere en complexere financiële producten. Toch zal ook jij redelijk snel het idee van opties onder de knie hebben, en wellicht ook geld kunnen verdienen met opties.

In dit artikel lees je meer over wat opties nou precies zijn, wat je ermee kan en hoe je er geld mee kan verdienen. Lees gerust verder.

Wat zijn opties?

Opties zijn financiële producten die je de mogelijkheid geven om het onderliggende financiële product te kopen of verkopen tegen een vooraf afgestemde prijs. Dit kan bijvoorbeeld een aandeel zijn voor een prijs X.

Daarmee handel je dus in het recht om een aandeel te kopen of verkopen. Koop je een optie, dan heb je het aandeel niet daadwerkelijk zelf in handen, maar enkel de optie. Het is dus iets anders dan als je zelf een aandeel koopt, dat is goed om te onthouden!

Heb je een optie, dan heb je het recht om te kopen/verkopen, en dus niet de plicht. Een wezenlijk verschil.

Opties hebben ook een tijdslimiet. Dat betekent dus dat de optie kan verlopen, en dat kan waardeloos zijn (daarover zo meer). Daarnaast gaan opties per contract van 100 stuks. 1 optie staat dus gelijk aan 100 aandelen.

Er bestaan in feite twee verschillende soorten opties, call opties en put opties.

Call opties

Call opties geven je het recht om een aandeel (of ander financieel product, maar voor het gemak houden we het even op aandelen) te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs.

Stel je koopt een call optie voor aandeel X met een strike prijs van 50 euro (dat wil zeggen, jij krijgt de mogelijkheid om het aandeel X te kopen voor 50 euro per stuk).

Als het aandeel nu 45 euro waard is, dan heb je nog niet zoveel aan je optie. Immers, het aandeel is nu te koop op de beurs voor 45 euro. Stijgt de prijs naar 55 euro, dan is het een ander verhaal. Jij kan immers met je optie het aandeel kopen voor 50 euro, terwijl het 55 euro waard is.

Met het kopen van een call optie speel je dus in op het stijgen van de waarde van het onderliggende product, aandeel X in dit geval.

Hieronder zie je bijvoorbeeld de waarde van een optie met een strike prijs van 50. Zodra het onderliggende product meer dan 50 waard is, wordt de optie ook geld waard.

Put opties

Put opties zijn omgekeerd aan call opties, en geven je de mogelijkheid om een aandeel te verkopen.

Stel aandeel X is nu 45 euro, en jij koopt een put optie met een strike prijs van 40 euro. Dan is die optie interessant als het aandeel minder waard is dan 40 euro.

Als het aandeel namelijk bijvoorbeeld 35 euro waard is, kan jij het kopen op de beurs voor 35 euro en direct verkopen (door je put optie) voor 40 euro. En dus pak je winst en verdien je er geld mee.

Opties kopen vs opties schrijven

Opties kan je kopen, maar ook schrijven (ook wel verkopen van opties).

Koop je een optie, dan betaal je een bedrag aan de verkoper. Als verkoper van een optie ontvang je dat geld dus. Als verkoper heb je echter ook nog de verplichting om aandelen te leveren indien de koper van de optie zijn recht uitoefent om de aandelen te kopen. Vooral het schrijven van opties kan dus lastig en riskant zijn voor velen, zeker als je niet helemaal begrijpt wat je aan het doen bent.

Beperkt verlies bij opties kopen, maar toch risicovol

Het is dus ook zo dat je een beperkt verlies hebt bij het kopen van opties, maar dat je wel alles kan verliezen!

Immers, je koopt een optie voor een bepaalde prijs (= Option premium). Dat is het verlies wat je kan lijden, ongeacht wat de prijs van het onderliggende aandeel doet.

Stijgt het aandeel echter in prijs, en je hebt een call optie, dan is je winst in theorie ongelimiteerd. Er zit namelijk geen plafond aan.

Dit klinkt voor veel mensen natuurlijk als muziek in de oren, omdat het misschien lijkt dat het risico relatief klein is. Toch is dat zeker niet zo. Het is namelijk zo dat je 100% van je inleg kan verliezen als de optie niks waard is bij het verlopen van de tijd. Immers, wat heb je aan een optie om een aandeel voor 50 euro te kopen als het aandeel maar 40 waard is bij het einde van de tijdsperiode van de optie.

Het is dus goed om te beseffen dat je verlies beperkt is (namelijk beperkt tot je inleg) bij het kopen van een optie. Maar dat kan alsnog betekenen dat je je volledige inleg verliest.

trading online geld verdienen

Optie strategieën

Door de diverse combinaties van opties (call en put opties, maar ook verloopdata en strike prijzen) te maken, kan je veel verschillende strategieën creëren om geld te verdienen met opties.

Het is voor dit blog te veel om diep in te gaan op de materie, dat is iets wat niet helemaal bij het platform past en wat wellicht beter over te laten is aan mensen die er dagelijks mee bezig zijn. Zo ook bijvoorbeeld Harm van Wijk, die een e-book heeft uitgebracht ‘Geld verdienen met Opties‘, waarin je diverse strategieën langs zal zien komen. Mocht je meer willen leren over het verdienen van je geld met opties, dan is het zeker een aanrader om eens even te kijken.

Harm van Wijk: optiehandelaar

Hierboven heb je al even kennis gemaakt met Harm van Wijk, een beleggingsspecialist die ook als optiehandelaar actief is geweest op de beurs. Al bijna 30 jaar lang is Harm actief op de beurs, wat hem ondertussen uiteraard al heel erg veel kennis heeft opgeleverd. En die kennis deelt hij graag met je in zijn boek over opties.

Zo heeft hij naast het handelen op de beurs, gewerkt bij bedrijven als SNS Bank, Binck Bank en Fortis, wordt hij wel eens bij Radio 1 en BNR gevraagd voor een interview, afgestudeerd aan de universiteit van Tilburg en heeft een platform waarop beginnende beleggers geleerd wordt hoe je kan handelen op de beurs (met succes).

Als het gaat om opties, is Harm dus misschien ook wel de aangewezen persoon om je meer te laten leren over dit onderwerp. En niet alleen leren over opties en optie strategieën, maar ook hoe je het daadwerkelijk in de praktijk kan gebruiken om geld te verdienen met opties.

Of leer alvast wat via onderstaande training die gratis te volgen is:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like