Geld verdienen met gamen.

Zo ga je geld verdienen met gamen!

Huh? Is dat echt een ding? Gamen is tegenwoordig steeds meer opkomend als echt e-sport en kan zelfs als baan gedaan worden! Er is dan ook echt vanalles mogelijk wanneer je wilt gaan geld verdienen met gamen.

Het mooiste is natuurlijk om van je hobby, of passie, je baan te maken en er een leuk zakcentje aan over te houden. Bij games spelen kan dat verder ook zelfs uitgroeien tot een mooi vast salaris om gewoon helemaal te gaan focussen op jouw game-carrière.

Hieronder lees je meer over verschillende tips en methodes om van jouw game hobby een echt inkomen te maken! Neem je tijd om te bepalen welke manier bij jou past, of probeer ze gewoon allemaal zelf uit.

Tijd en geld investeren in games

Je zal waarschijnlijk staan te kijken van hoeveel geld erin de game-industrie omgaat. Het is dan ook zeker dat je met een beetje discipline een stukje van deze taart kan bemachtigen, maar dit gaat uiteraard niet vanzelf!

Geld verdienen met gamen

Het voornaamste middel wat je investeert, blijft tijd. Het zijn namelijk talloze uren die je dagelijks kwijt bent aan het gamen zelf, maar ook aan de methode die hierachter zit om geld te verdienen. In eerste instantie zal je genoeg tijd moeten investeren zodat jouw skills van zodanig niveau zijn. Vervolgens kan je hier via onderstaande manieren een bijverdienste uit halen, of uiteindelijk dus zelfs jouw gehele salaris van voorzien.

Je kent het gezegde, tijd is geld, maar dit is niet het enige waar ik het over heb! Je zal ook daadwerkelijk een kleine investering kunnen doen om jezelf een stapje voorsprong te geven. Dit is niet noodzakelijk maar zal gaan over de aankoop van de game, jouw specifieke game-pc, of in het geval wanneer je games gaat in- en verkopen.

6 Methodes om geld te verdienen met gamen

Oké nu je ook een achtergrond idee hebt van het algemene plaatje van geld verdienen met gamen, kunnen we in de methodiek gaan duiken. Lees hieronder over 6 verschillende manier van inkomsten, allemaal gerelateerd aan games.

Het houdt hier zeker niet bij op, maar op deze manier krijg je wel een idee van wat er mogelijk is en kies je zelf in welke hoek je het best thuis past!

1. Games livestreamen op Twitch

Eén van de meest bekende manieren om geld te verdienen is via live streaming. Hierbij geef je in principe andere mensen de mogelijkheid om live met je mee te kijken wanneer je aan het gamen bent.

Twitch is hierbij enorm populair vanwege het grote publiek die samenkomt, ook puur om te streamen of om te kijken. Hierbij lopen de aantallen kijkers van één stream dan ook gestaag op, waardoor de gamer hier geld aan kan verdienen op verschillende manieren:

 • Advertenties
 • Donaties
 • Subscribers
 • Sponsoring
 • Affiliate links!

Een passieve manier van geld verdienen via Twitch verloopt net als bij YouTube via advertenties waarbij je per view een kleine commissie krijgt. Dit kan echter enorm oplopen wanneer steeds meer mensen je stream bekijken!

twitch game livestream
Headset, console, keyboard gaming gear.

Verder kunnen ook mensen zelf bepalen of ze een donatie doen naar aanleiding van je activiteit. Hierbij doneren mensen zelf en kan dit verschillen in de hoogte ervan! Je kan zelf invullen hoe je de donaties promoot en mensen aanspoort te doneren. Een vergelijkbaar inkomen krijg je uit diezelfde subscribers die als het ware een abonnement op je nemen en je dus een maandelijks bedrag betalen om te blijven livestreamen.

Verder kunnen mensen sponsordeals krijgen waarbij je bijvoorbeeld gear krijgt van een sponsor zoals camera en microfoon en deze dan promoot in je stream. Hetzelfde verloopt met games die je krijgt, voordat ze uit zijn! Dan kan je jouw kijkers gaan doorsturen met het welbekende fenomeen, via affiliate marketing. Je zet dan gewoon affiliate links in jouw stream naar de gear die je gebruikt en games die je speelt.

Lees meer over: Geld verdienen met affiliate marketing.

2. Games vloggen/reviewen via YouTube

Een fijn alternatief van Twitch, blijft toch altijd YouTube. Het is dan ook een veel bekender platform, maar er komen wel kijkers van heel veel verschillende achtergronden. Hierdoor moet je content dan ook wellicht een stuk algemener zijn om een breder publiek aan te spreken.

Het verdienmodel is vergelijkbaar met dat van Twitch: advertenties, donaties, subscribers, sponsoring en affiliate links. Echter is de verhouding een stuk anders. Bij YouTube draaien de meesten, de grootste omzet via advertenties, en ten tweede via affiliate marketing. Lees hieronder hoe je precies gaat geld verdienen met YouTube gaming.

Lees ook: Geld verdienen via YouTube.

Bij YouTube kan je overigens tegenwoordig ook nog geld verdienen via abonnees die maandelijks betalen of via Patreon. Beide geven bij betaling exclusieve content. Verder is sponsoring ook een grote bij YouTube, en zijn er veel streamers die bepaalde producten of diensten gesponsord krijgen.

3. Testen en Debuggen van Games

Voor een ander soort ‘nerds’, kan je interesse hebben in het debuggen van games. Voordat games namelijk voor het echt gereleased worden, moeten deze uitvoerig getest zijn. Hiervoor schakelen ontwikkelaars game testers in, om die games eigenlijk te user testing.

Dat is dus letterlijk geld verdienen met gamen, en af en toe een puntje opschrijven waar de game kan verbeteren. Houd je ogen open voor vacatures, want het is lastig een goede baan hierin te vinden!

Je moet er ook wat van af weten, omdat je dus echt op zoek moet gaan naar bugs in zo’n game. Daarnaast moet je zorgen dat je altijd je ogen open houdt tijdens het gamen, zodat je altijd iets kan spotten wat beter kan. Hierdoor is het wel belangrijk dat je van jezelf weet dat het echt tof vindt om te doen.

4. Professioneel gamen en toernooien winnen

Als je enorm ambitieus bent en gedreven om te winnen, is professioneel gamer worden en goed idee! Je bent dan gewoon zo goed, dat je echt de eSports kant op gaat, en het als levensstijl hebt.

De mensen die goed genoeg zijn om hieraan mee te doen, hebben jaren met duizenden uren ervaring om echt bij beste van de besten te behoren. Dit gaat dus niet zomaar. Vaak sluiten solo gamers zich aan bij een team, om zo in toernooien tegen andere gameteams te strijden.

Het is dan ook bizar wat voor prijzengeld er in zulke game leagues voorbij komen, oplopend tot in de miljoenen. De deelnemers trainen dan ook samen zo’n 4 tot 15 uur per dag, zonder uitzondering. Heb je talent voor een bepaalde game? Dan is dit een enorm gave baan.

5. Coach worden van je eigen gameteam

Aangezien gamen en e-sports steeds een serieuzere vorm van inkomen kunnen zijn, gaat er ook meer en meer geld naar de game-industrie. Hierdoor wordt er plaats gemaakt voor allerlei nieuwe rollen, waaronder het professioneel begeleiden van ervaren gamers.

Als iemand je opvalt, kan je deze in je eigen gameteam plaatsen, en actief manager van worden. Je begeleidt deze gamers dan qua schema, samenwerking en waar je hen inzit bij toernooien. Zo’n coach kan dan ook een goed salaris krijgen, aangezien je haast CEO wordt van een goedlopend team. Kijk maar eens naar de coaches van voetbalteams.

Denk er zeker niet te makkelijk over! Coaching van een gameteam is hard werken en jouw ‘werknemers’ verwachten ook veel tijd en moeite van je. De beloning kan echter ook weer enorm goed voor je uitvallen als je een passie hebt voor gamen.

6. Reseller worden van populaire games

Als laatste kijk ik met je naar een iets minder actieve methode voor geld verdienen met gamen. Waarbij je meer van de zijlijn een inkomen krijgt door gewilde games te verkopen. Zie het als exclusieve sneakers, waarbij je die inkoopt wanneer ze net uit zijn, en een week later voor honderden euro’s extra verkoopt.

Ditzelfde principe zie je bij de nieuwste PlayStation 5, waarbij het aanbod enorm veel kleiner was dan de vraag, dit deed de prijs ervan omhoog schieten. Mensen die hem dus wel te pakken kunnen krijgen, kunnen hem dan ook verkopen voor soms wel twee of drie keer de prijs.

Het is een soort handel in aandelen dus maar dan met fysieke producten. Ook via deze methode kan je simpelweg gewoon veel geld verdienen met gamen. Lees hieronder meer over hoeveel dat precies kan zijn.

Hoeveel ga je verdienen met gamen?

Als we bovenstaande manieren beoordelen, kom je in elke gevallen uit bij toch wel vrij hoge verdiensten. Van slechts een paar euro passief verdienen, naar miljoenen aan prijzengeld.

Bekijk hieronder even de geschatte verdiensten per categorie:

 1. Twitch stream
  • Beginnend vanaf € 1000 per maand
  • Oplopend bij populaire streamers tot € 10.000 per maand
 2. YouTube kanaal
  • Nog afhankelijk van reclames, per maand vanaf € 300
  • Kan in een goed geval zelfs oplopen tot € 100.000 in één maand
 3. Games testen
  • Salaris rond € 2200 per maand
 4. Professioneel gamen:
  • Prijzengeld van € 50.000 tot maar liefst € 3 miljoen per toernooi
  • Salaris tussen de € 2000 en 3000
 5. Coach worden
  • Vaak betaald per uur, afhankelijk van ervaring tussen € 30 en € 200.
 6. Verkopen van games
  • Denk hierbij aan kwantiteit, per game kan je zo’n 50% – 500% rendement pakken.

Zoals met alles, ga je pas veel verdienen als je je passie achterna gaat en iets doet waar je blij van wordt. Want dan voelt werk ook niet meer als werk!

Laat hieronder weten wat jij doet om geld te verdienen via gaming:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like