dropshipping-in-nederland

Geld verdienen met dropshipping in Nederland

Geld verdienen met dropshipping lijkt een hele mooie manier om online geld te verdienen. Maar is dat het ook? In dit artikel meer informatie over het fenomeen dropshipping, wat dropshipping is, wat het betekent, hoe het werkt en hoe je zelf kan beginnen met dropshipping in Nederland (of daarbuiten).

Wat is dropshipping? De dropshipping betekenis

Dropshipping is niets meer dan het verkopen van producten in je eigen webwinkel, zonder eigen voorraad aan te houden. Zodra je een artikel verkoopt, zet je de order door naar de leverancier die het verzendproces voor je uit handen neemt. Dat kan bijvoorbeeld een groothandel zijn.

De klant betaalt de retailprijs (bijvoorbeeld 100 euro) aan jou webshop, en jij plaatst die order bij een groothandel voor de inkoopprijs die voor jou geldt (bijvoorbeeld 60 euro). Het verschil is natuurlijk wat voor jou is. Al kan het zijn dat je naast de inkoopkosten ook de verzendkosten en een fee voor de service moet betalen.

Dropshipping is de laatste jaren enorm gegroeid in Nederland, en veel mensen zijn op zoek naar manieren om hierin hun eigen webshop te openen. Feit is echter dat dropshipping al enorm lang bestaat, en zeker niet iets nieuws is.

Het is dus een manier van distributie. Het distributieproces wordt uit handen genomen, en jij kan je vooral focussen op het verkrijgen van nieuwe klanten door middel van marketing (denk aan SEO, SEA, Facebook ads, email marketing, etc.).

Hoe werkt dropshipping?

Stel jij hebt een webwinkel. Daar bied je producten op aan. Bijvoorbeeld fitness artikelen. Klanten die jouw webshop bezoeken, kunnen die producten bij je kopen.

Zodra er een bestelling wordt geplaatst, ontvang jij die bestelling en de betaling van de klant. Vervolgens moet het product naar de klant opgestuurd worden. Dat doe je niet zelf, want je hebt de producten niet zelf op voorraad liggen, maar die laat je de leverancier doen.

Je neemt contact op met je leverancier (hoewel dat vaak ook met een geautomatiseerd systeem gaat), en geeft de bestelling door. Vervolgens zal de leverancier, vanuit jouw naam, de bestelling verzenden naar de klant.

De klant ontvangt de bestelling in huis. En dat terwijl jij dus helemaal geen voorraad hoeft te hebben voor je producten en ook niet bezig hoeft te zijn met het verzenden ervan.

Voordelen van dropshipping

Het grootste voordeel van dropshipping is dus dat je geen voorraad nodig hebt. Denk maar eens aan de webwinkels waar je wel eens besteld hebt. Een winkel met 20 of meer producten is zeker niet ongewoon. Als je dat allemaal moet inkopen en ergens moet opslaan, heb je te maken met erg hoge opstartkosten.

Als je geen voorraad hoeft aan te houden (zoals bij dropshipping dus het geval is), hoef je het geld niet allemaal te investeren in het kopen van producten. Overigens weet je ook niet altijd of die producten überhaupt goed verkopen. Het kan zijn dat je er niks van verkoopt, en dan blijf je over met veel producten die niemand wilt hebben.

Met dropshipping heb je daar dus geen last van, omdat je geen eigen voorraad hoeft aan te houden.

Daarmee is dropshipping dus een erg laagdrempelige manier om te starten met online geld verdienen.

Een ander groot voordeel is dat je locatie onafhankelijk kan werken. Je hebt immers alleen je laptop en een internetverbinding nodig. Leven als digital nomad is dus een prima optie als je een dropshipping business hebt. Dat geeft je enorm veel vrijheid, en dat is iets waar veel mensen naar op zoek zijn. Jij waarschijnlijk ook. Geld verdienen waar en wanneer jij wilt, klinkt ideaal toch?

Verder is het ook zo dat een dropship winkel gigantisch schaalbaar is. Als je iets hebt wat goed verkoopt, is het enkel noodzakelijk voor je om meer verkeer te krijgen. En met bijvoorbeeld Facebook ads of Google ads is dat een fluitje van een cent.

Dus om op te sommen, de voordelen van dropshipping zijn als volgt:

  • Geen voorraad, en daardoor lage opstartkosten
  • Erg makkelijk om te beginnen, heel laagdrempelig
  • Door de laagdrempeligheid en lage kosten, heb je weinig risico
  • Je kan locatie onafhankelijk werken aan je business
  • Praktisch oneindig schaalbaar

Soorten dropshipping

Binnen dropshipping Nederland zien we eigenlijk twee soorten dropshipping waar mensen zich op focussen. Low ticket en high ticket dropshipping.

Low ticket dropshipping wordt vaak gedaan in combinatie met AliExpress als dropshipleverancier. Het gaat hier om producten die niet al te veel kosten (vaak onder de 50 euro per product), waar je er dus erg veel van moet verkopen om een leuke winst over te houden.

Daarnaast heb je ook nog high ticket dropshipping. Daarbij ga je kijken naar duurdere producten, vaak wel van minimaal 100 of 200 euro. Hierbij wordt vaker gekozen voor Nederlandse dropshipleveranciers. Het klinkt misschien lastig om hierbij veel te verkopen, maar je moet je goed bedenken dat je absolute winstmarge per verkocht product een stuk hoger ligt. Zo kan je in sommige gevallen wel 400 euro per verkocht item verkopen.

Daarbij verkoop je met een high ticket shop ook aan minder klanten, waardoor je minder te maken zal hebben met klantenservice (wat vaak een grote kostenpost kan zijn voor webwinkels).

Voor beide soorten dropshipping zijn er ook diverse cursussen beschikbaar. Bijvoorbeeld de Dropship Academy en de High Ticket Dropship Academy van Joshua Kaats. Die helpen je stap voor stap met het opzetten van je eigen shop.

Overigens is er ook nog een gat tussen low ticket en high ticket dropshipping. Dat zouden producten zijn van 50-100 euro. Uiteraard kan je ook proberen om daar dingen mee te verkopen. Om diverse redenen wordt dat echter niet vaak gedaan, waarbij de belangrijkste de winstmarge zal zijn (en dus de kans om (veel) geld te verdienen). Low ticket producten kan je namelijk nog importeren zonder extra kosten, en high ticket producten hebben uit zichzelf al een hoge winstmarge. Om die punten maar even kort samen te vatten. Maar dat hoeft je natuurlijk niet tegen te houden om te proberen om mid ticket producten te verkopen.

Zelf een dropship webshop beginnen in Nederland

Zelf een dropshipping webshop beginnen kan je natuurlijk ook gewoon doen. De eerste stappen daarin zijn niet heel lastig.

Het meest gebruikte systeem daarvoor is Shopify. Met Shopify dropshipping kan je vrijwel alles van je business automatiseren, en het is erg makkelijk om op te zetten. Shopify heeft een gratis proefperiode van 14 dagen die je kan proberen.

Via de hulp van Shopify zal je waarschijnlijk al erg ver komen met het opzetten van je eigen dropshipping webshop. Door de vele tools en apps die er beschikbaar zijn, kan je een erg professionele webshop starten. Door het gemak van Shopify kan iedereen dat.

Shopify kost na die proefperiode wel wat geld per maand. Daarbij moet wel gezegd worden dat de hosting daar ook bij inbegrepen is.

Ben je zelf wat technischer ingesteld (of wil je graag leren hoe je dingen zelf kan maken), dan kan je ook zeker eens kijken om een dropship store te beginnen met WooCommerce. Dat is een applicatie bovenop het veelgebruikte systeem WordPress, waarmee je websites kan ontwikkelen.

Geschikte markt vinden

Als je een webshop start, is het natuurlijk ook nodig om te weten wat je gaat verkopen. Of in ieder geval in welke markt te wilt starten. Misschien heb je daarin al wel een idee wat je wilt doen? Misschien heb je bijvoorbeeld wel een passie voor fitness, fietsen, of huisdieren en wil je daarin starten.

Als je geen idee hebt, wordt het misschien wat lastiger om te bedenken wat je wilt verkopen. In de Dropship Academy cursus van Joshua Kaats wordt je het een en het ander geleerd om een goede markt te vinden. Als voorbeelden kan je dan denken in de markt van: katten, baby’s, yoga, crossfit, golf, spiritualiteit, schilderen of koken.

Reden voor die voorbeelden is omdat ze relatief groot zijn én omdat de mensen die daar dingen voor kopen vaak ook gepassioneerd zijn. Als ze een product tegenkomen wat echt een oplossing voor ze biedt, zullen ze waarschijnlijk sneller tot kopen overgaan.

Dropshipping leveranciers vinden

Als je een idee hebt van een markt of product wat je wilt verkopen, moet je natuurlijk daar ook leveranciers voor weten te vinden. Of in ieder geval een leverancier. In het geval van low ticket items, wordt er vaak gekeken naar AliExpress dropshipping.

Reden daarvoor is dat de kosten laag zijn. Daardoor kan je het product zelf ook goedkoop aanbieden. Het klopt dat de verzendtijd vaak wat langer duurt, maar er zijn ook leverancier die het binnen 10 werkdagen leveren. Als je een product significant lager kan aanbieden dan je concurrenten, is zo’n wachttijd voor velen het wel waard.

Het belang van het vinden van een goede leverancier kan niet voldoende onderstreept worden. Je hebt er zelf baat bij als het contact goed is, en de leverancier kwaliteit levert. Zo houd je immers tevreden klanten. Die bijvoorbeeld vaker bij je willen kopen. In het proces van het zoeken naar een leverancier moet je dus eigenlijk ook geen concessies doen.

Nogmaals, in de Dropship Academy wordt je uitgelegd hoe je de beste leveranciers kan vinden voor je producten als het gaat om low ticket items. Dit artikel is er alleen maar om je een beter algemeen beeld te geven hoe je geld kan verdienen met dropshipping.

Wereldwijd dropshippen

Dropshipping kan je natuurlijk in Nederland doen, maar niks houdt je tegen om deze business ook in het buitenland op te zetten. Behalve de taal misschien.

Bedenk je wel goed dat dropshipping in Amerika al veel langer een bekend fenomeen is, en je daarmee dus veel meer concurrentie hebt. Door drapshipping in Nederland te doen, heb je veel minder concurrentie.

Maar als je Spaans, Italiaans of Frans spreekt (of Russisch, of een andere taal), dan heb je natuurlijk ook voldoende mogelijkheden om daar een dropshipping bedrijf op te zetten. Uiteraard kan je ook een vertaler inhuren, om je succesvolle Nederlandse store ook in het buitenland te starten.

Dropshipping klinkt mooi, zijn er nadelen?

Het klinkt dus misschien allemaal wel als muziek in je oren. Dropshipping kan je rijk maken, er zijn voldoende mensen die al hebben laten zien dat ze gigantische bedragen omzetten met deze vorm van geld verdienen. Maar je moet weten dat er ook best wel een aantal nadelen zijn aan dropshipping. Hieronder uitgelegd.

  • Voorraadbeheer is extern, dus je hebt er over het algemeen weinig inzicht in. Als je iemand anders je voorraadbeheer laat doen, weet je zelf niet precies wat er nog over is. Je moet de ander maar vertrouwen altijd voldoende voorraad te hebben.
  • Je bent misschien niet een expert op het gebied wat je verkoopt. Door dropshipping kan je heel makkelijk producten testen, en er dus ook veel testen. Totdat je iets hebt wat goed verkoopt. Maar dat betekent niet dat je op dat moment veel affiniteit hebt met het product. Uiteraard kan dat met de tijd wel komen.
  • Het onderscheidend vermogen is minder als je dezelfde producten verkoopt die iemand anders ook kan verkopen. Immers, je maakt gebruik van een leverancier. En die wil waarschijnlijk ook aan anderen verkopen, om zo meer te verkopen. Daarom is je onderscheidend vermogen minder.
  • Dropshipping vanaf AliExpress kan een lange levertijd hebben, waar niet iedereen op zit te wachten.

Veel van de nadelen zijn wel te overkomen. Als je uiteindelijk een succesvol product hebt gevonden, kan je het zogenaamd ‘whitelabelen’. Hiermee ga je het product naar jou wensen omzetten. Bijvoorbeeld met logo, andere kleuren of net andere opties.

Daarmee kan je ze vervolgens groot inkopen, en zelf meer invloed gaan hebben op het voorraadbeheer. Bijvoorbeeld door ze nu wel zelf te gaan versturen (met behulp van een logistiek bedrijf). Het is vaak wel pas interessant als je relatief veel omzet draait hiermee.

Verschil met verkopen via Bol

Dropshipping en verkopen via Bol zijn twee manieren om zonder groot startkapitaal te beginnen met je eigen webshop. Het zijn twee ondernemers die je misschien wel vaak bent tegengekomen, Jia Ruan en Joshua Kaats. Beiden zijn het e-commerce ondernemers, maar de ene gebruikt dropshipping en de ander verkoopt via Bol.

Het grote verschil tussen verkopen via Bol (leer je bijvoorbeeld in de Bol Masterclass) en dropshipping, is het platform waarop je je producten aanbiedt. Bij Bol verkoop je uiteraard op het platform van Bol, waar je met dropshipping op je eigen platform je producten verkoopt.

Met Bol heb je al verkeer door het grote bereik van Bol zelf, maar betaal je wel nog kosten per verkoop. Op je eigen platform heb je die extra kosten niet.

Daarnaast moet je op Bol je eigen voorraadbeheer goed in de gaten houden. Jij bent de verantwoordelijke als het gaat om het op voorraad houden van je producten. Bij dropshipping heb je daar geen last van.

Verschil met Affiliate marketing

Dropshipping wordt vaak ook nog wel vergeleken met affiliate marketing, maar ook hier zit een groot verschil tussen.

Bij dropshipping ben je namelijk zelf daadwerkelijk de verkoper van het product. Met affiliate marketing stuur je iemand enkel door naar een locatie waar een product gekocht kan worden, en ontvang je daar een commissie over.

De marges bij dropshipping zijn ook hier hoger. Dat komt omdat uit die marge bijvoorbeeld ook de affiliates betaald dienen te worden. Die krijgen niet meer dan de winst voor de dropshipper zelf. Daarnaast moet je ook bedenken dat je als dropshipper te maken hebt met klanten en retourtjes, waar dat met affiliate marketing niet zo is.

Als je meer wil leren over affiliate marketing, kan je eens kijken naar de Affiliate Marketing Revolutie of de Affiliate Marketing in10dagen.

Conclusie voor dropshipping Nederland

Dropshipping in Nederland is here to stay. Het is een mooie manier om te starten met een online business, en om kennis te maken met vele aspecten van het online verkopen van je producten.

Omdat het een erg laagdrempelige manier van starten is, is het populair onder mensen die willen starten met het verkopen van hun producten op het internet. De e-commerce uitgaven stijgen in Nederland al jaren, en lijken ook niet af te remmen. Als je daar een graantje van mee wilt pikken, dan is dropshipping een uitgelezen kans om mee te doen.

Lees je wel even goed in, zodat je niet zomaar gaat starten zonder een idee te hebben wat je aan het doen bent. Een manier om goed op weg geholpen te worden met dropshipping, is de Dropship Academy. Daar wordt je stap voor stap uitgelegd hoe je je eigen succesvolle webwinkel kan beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

Dropship Academy 3.0 Review

Inhoud Wie s Joshua Kaats eigenlijk?Is Joshua wel betrouwbaar?Wat is Dropshipping?Voor wie is DropshippingOver de Dropship Academy 3.0Content onderdelen Dropship AcademyIntroductieMindset en Big PictureProduct en Niche ResearchOnline Marketing 101Onweerstaanbaar AanbodWinstgevende…
Bekijken