geld-verdienen-aandelen

Geld verdienen met aandelen

Geld verdienen met aandelen is niet iets wat alleen geschikt is voor mensen die al heel veel geld hebben. Tegenwoordig kan iedereen beginnen met beleggen in aandelen, en kan je dus ook geld verdienen met aandelen. Door het internet zijn er steeds meer (goedkope) manieren om op de beurs te kunnen handelen, waardoor praktisch iedereen met een internetverbinding kan beginnen met beleggen.

Disclaimer: dit is geen financieel advies. Mocht je willen starten met beleggen, lees je dan goed in, en weet dat je je geld kan verliezen.

Wat zijn aandelen?

Aandelen zijn stukjes van een bedrijf. Sommige bedrijven hebben een beursnotering, waarmee de aandelen te verhandelen zijn op de beurs. Zo kunnen buitenstaanders een aandeel in het bedrijf kopen en daarmee aandeelhouder worden.

Als je een aandeel hebt van een bedrijf ben je dus een aandeelhouder van het bedrijf. Daarmee heb je soms recht op de winstuitkering van het bedrijf, wat in de vorm van dividend gedaan wordt. Dat is een eerste manier om geld te verdienen met een aandeel.

Een tweede is als de koers stijgt. Dit kan gebeuren als er veel vraag naar het aandeel is. Dan gaat de prijs meestal omhoog.

Hoe koop je aandelen?

Je kan niet zomaar zelf aandelen kopen. Daarvoor heb je een soort van tussenpersoon nodig. Dat noemen we een broker (of beurshandelaar). Een broker heeft toegang tot de markt, en jij hebt toegang tot de broker. Zo kan je via de broker de aandelen kopen en verkopen.

Brokers kunnen pure online brokers zijn (zoals DEGIRO of BinckBank) of je huidige bank (bijvoorbeeld ING, ABN AMRO of de Rabobank). Banken zijn doorgaans wel een stuk duurder.

Welke broker je kiest kan flink verschil maken op het geld wat je verdient. Wil je bijvoorbeeld enkel in Nederlandse bedrijven beleggen, of wereldwijd. Wil je actief beleggen in aandelen (misschien wel als day trader), of wil je liever makkelijk mandjes met aandelen kopen (ook wel ETFs genoemd). Allemaal keuzes die je kan afwegen voordat je een broker kiest.

Wat voor een strategieën zijn er om geld te verdienen met aandelen?

Voor het gemak pakken we even twee strategieën die je kan toepassen om geld te verdienen met aandelen.

  • Korte termijn strategie
  • Lange termijn strategie

Een korte termijn strategie is er voor een periode van een paar jaar, of misschien zelfs minder. Hierbij handel je actief in aandelen waarvan je verwacht dat ze in een korte periode gaan stijgen. Dit is meer richting het day traden. Je neemt hiermee meer risico, en verwacht daarom ook een hoger rendement (of je vindt het leuk om er actief mee bezig te zijn).

De lange termijn strategie duurt uiteraard wat langer. Denk daarbij aan 10 jaar of meer. Een veelbesproken lange termijn strategie is bijvoorbeeld het beleggen in indexfondsen. Daarmee beleg je in heel veel verschillende bedrijven via een fonds. Daarmee speel je vooral in op het feit dat de koers gemiddeld genomen omhoog gaat, en ben je niet actief op zoek naar de beste bedrijven om in te beleggen. Je bent passiever bezig en bent daarom tevreden met een markt-gemiddeld rendement.

Het hebben van een lange horizon is iets wat vele beleggers toch wel nastreven. Ook al hebben ze een actieve strategie waarmee ze aandelen niet te lang vasthouden. Bijvoorbeeld meerdere korte termijn strategieën achter elkaar.

Hoe starten met beleggen

Starten met beleggen hoeft helemaal niet zo lastig te zijn. Het is in ieder geval goed om over het volgende na te denken:

1. Hoeveel geld leg je in

Het is goed om te bedenken met hoeveel geld je wilt gaan beleggen. Het is onverstandig om te beleggen met geld wat je nodig hebt, want je kan je beleggingen immers verliezen.

Misschien heb je wel ergens een spaarpot die je aan het werk wilt zetten, of wil je een vast bedrag per maand uit je salaris gaan beleggen. Het is goed om daar over na te denken, omdat je startbedrag toch wel degelijk bepaalt hoeveel geld je er uiteindelijk mee verdient. 10% rendement over 10.000 euro is immers gigantisch veel meer dan 10% rendement over 500 euro.

Overigens goed om te weten dat er niet echt een minimum geldt om te starten met beleggen. Met 100 euro kom je al een heel eind.

2. Waar ga ik in beleggen

Als je besloten hebt met hoeveel geld je wilt beginnen met beleggen, is het ook goed om na te denken wat je dan gaat kopen. Geld verdienen met aandelen gebeurt immers niet zomaar, je moet er daadwerkelijk wel wat voor doen.

Uiteraard is het ook goed om dit te bedenken voordat je überhaupt nadenkt over hoeveel geld je inlegt. Aan jou de keuze.

Beleggen in aandelen is een vak apart, en er zijn wereldwijd gigantisch veel mensen actief hierin. Of je zelf de beste beleggingen kan vinden, valt dus over te twijfelen. Maar proberen kan altijd. Mocht je helemaal geen inspiratie hebben, of het niet helemaal aandurven, dan kan je ook kijken naar een ETF. Daarmee beleg je in veel verschillende aandelen (bijvoorbeeld alles in de Nederlandse AEX) en ben je direct goed gespreid.

Hoe verdien je geld met aandelen?

Eerder in het artikel werden de manieren om geld te verdienen met aandelen al even besproken, maar hier toch nog maar een verduidelijking omdat misschien niet iedereen de tekst even goed leest.

Er zijn in feite twee manieren om geld te verdienen met aandelen:

  • De koers van het aandeel stijgt, waardoor je het met winst kan verkopen en zo geld ermee kan verdienen.
  • Het bedrijf keert de winst uit als dividend, en daarmee ontvang je geld en heb je dus geld verdient.

Uiteraard kan je ze ook combineren. Een bedrijf kan ook stijgen in koers en dividend uitbetalen.

Het grote voordeel van dividend ten opzichte van enkel koerswinst, is dat je met dividend het geld al direct krijgt en het aandeel nog in bezit hebt. Met enkel koerswinst verdien je alleen maar geld als je het aandeel verkoopt.

Overigens kan je ook geld verdienen met een aandeel als het daalt. Maar dat is in dit artikel nog even te lastig om allemaal erbij uit te leggen. Gaat in ieder geval over short gaan op een aandeel.

Andere beleggingsproducten

Beleggen in aandelen is waarschijnlijk de bekendste vorm van beleggen. Het spreekt mensen aan, en mensen weten doorgaans goed wat het inhoudt.

Maar er zijn veel meer verschillende producten waar je in kan beleggen. Zo kan je ook geld verdienen met beleggen in obligaties, goud, opties, of crypto handel.

Als je voor het eerst begint met beleggen, doe je er misschien wel goed aan om je te verdiepen in geld verdienen met aandelen. Andere producten kunnen te ingewikkeld zijn om goed te begrijpen, en daar moet je doorgaans dan niet aan beginnen.

Risico’s van beleggen in aandelen

Beleggen in aandelen is niet vrij van risico’s. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Onrust op de markt, bijvoorbeeld wat we in 2020 zagen met het coronavirus. Of de jaren ervoor als er politieke spelletjes gespeeld werden tussen grootmachten zoals Amerika en China.
  • Slechte resultaten. Een bedrijf kan slechte resultaten behalen door bijvoorbeeld minder winst of minder omzet te boeken dan de analisten hadden voorspeld. Of er kunnen slechte resultaten uit de werkloosheid cijfers voortkomen (om maar iets te noemen) wat een effect heeft op de markt of een sector op de markt.
  • Veranderingen in wisselkoersen. Tegenwoordig opereert praktisch elk beursgenoteerd bedrijf wereldwijd. Dan kan je te maken hebben met verschillende munten (euro, dollar, yen, etc.). Die fluctueren ook in waarde ten opzichte van elkaar. Dit kan van invloed hebben op een bedrijf, maar ook op jouw aandelen. Als je bijvoorbeeld in Amerika aandelen hebt gekocht met dollars, reken je het waarschijnlijk om naar euro’s. Maar als de dollar/euro koers verandert, verandert ook je waarde.

Al met al zijn er dus voldoende risico’s om mee rekening te houden. Lees je dus goed in voordat je zomaar begint met beleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like