crypto-bitcoin-mining

Wat is mining? Crypto mining voor beginners

Op zoek naar hoe bitcoin mining werkt, of benieuwd hoe je daar zelf mee aan de slag kan gaan? In dit artikel geef ik je meer informatie over bitcoin en crypto mining. Dit proces van minen is namelijk essentieel voor het bestaan van bijvoorbeeld de bitcoin. Het is daarom goed om te begrijpen wat het is en hoe het werkt.

Wat is mining?

Bij minen denk je misschien aan het werken in de mijn, of met een Minecraft pikhouweel tegen digitale steentjes slaan. Mining voor crypto werkt echter net wat anders.

Zoals je misschien wel weet zijn cryptocurrencies gedecentraliseerd. Dat is een mooi woord om aan te geven dat het niet allemaal op een plek gebeurt, maar op meerdere. Het is dus niet centraal geregeld. Zo hoef je geen tussenpersoon te hebben (bijvoorbeeld een bank) om dingen voor je te regelen.

Om ervoor te zorgen dat zo’n netwerk gedecentraliseerd blijft, zijn er miners. Die zorgen er met hun rekenkracht voor dat transacties worden bevestigd op de gedecentraliseerde lijst (de Blockchain). Overigens is dit alleen bij cryptomunten die op een Proof of WOrk algoritme werken (zoals de bekende bitcoin).

Mining is dus het verwerken van transacties op de Blockchain. Doordat heel veel mensen dit overal te wereld doen, komen ze samen tot een consensus en is het netwerk gedecentraliseerd.

Mining kost heel erg veel energie, omdat de computers wiskundige formules moeten oplossen die niet zomaar te kraken zijn. Als beloning krijgen miners uitbetaald in de cryptomunt.

Hoe werkt (bitcoin) mining?

Bitcoin was de eerste en bekendste cryptocurrency. Het bitcoin minen werkt hetzelfde zoals hierboven reeds beschreven. Nu je weet wat mining is, kunnen we misschien wat dieper ingaan op hoe het werkt.

Om te kunnen minen, heb je een speciale computer nodig die gericht is op het oplossen van de rekenpuzzels.

Zodra zo’n puzzel opgelost wordt, krijgt de miner die de puzzel oplost een beloning. Dit is in de vorm van bitcoin bij bitcoin mining. De hoogte hiervan is verschillend, daarover zo nog meer.

De reden waarom zo’n puzzel lastig op te lossen is, is omdat er ontzettend veel mogelijke antwoorden zijn. De manier om achter het antwoord te komen, is door het te raden. Dus de computer raadt heel erg veel mogelijkheden, om zo hopelijk het juiste antwoord te vinden.

crypto-bitcoin

Bitcoin halvering

Bij het oplossen van zo’n puzzel krijg je als miner dus een beloning in de vorm van bitcoin. Toen de bitcoin in 2009 officieel te minen was (maar praktisch niemand het deed), was de beloning daarvoor 50 bitcoin.

Bij het minen worden blocks geproduceerd. Na elke 210.000 geproduceerde blocks wordt de vergoeding in bitcoin gehalveerd. Zo kreeg je in november 2012 nog ‘maar’ 25 bitcoin per blok, in juli 2016 12,5 en sinds mei 2020 zijn dat er 6,25.

Dit noemt men ook wel de bitcoin halvering. Dit betekent dat de bitcoin telkens weer wat schaarser wordt, want er komen er steeds minder van.

Maar misschien nog wel belangrijker, is dat er hiermee een limiet zit op het aantal bitcoin wat ooit verkrijgbaar zal zijn. Er zullen namelijk nooit meer dan 21 miljoen bitcoins in omloop zijn.

Bitcoin en altcoin mining

Niet alleen de bitcoin heeft miners nodig om te functioneren. Andere cryptomunten hebben dat ook. Zo kan je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld Ethereum te minen.

Hoewel de bekendste crypto munt de bitcoin is, is het niet altijd de beste munt om te minen. Het kan soms rendabeler zijn om andere crypto’s te minen.

Zelf kan je overigens ook gaan minen. Het is echter de vraag of je daarmee genoeg rekenkracht weet te verkrijgen. Je zal immers concurreren met andere miners. Bijvoorbeeld met bitcoin mining farms in China, Venezuela of IJsland. Die staan daar omdat het of al koud is, en je dus minder energie verbruikt om de computers te koelen, of omdat de elektriciteit er goedkoop is, waardoor het relatief goedkoop is om energie te gebruiken.

Crypto mining kan je zelf op een aantal manieren doen.

Eigen miner kopen

Je kan een eigen crypto / bitcoin miner kopen om te gaan minen. Dit is een speciale computer die speciaal is gemaakt voor het minen van cryptomunten.

Een bekende uitgever daarvan is Bitmain met hun product Antminer.

Het is echter de vraag of je hiermee kan concurreren met farms die honderden, zo niet (tien)duizenden van diezelfde miners aan de gang hebben. Crypto mining is als particulier in je eentje eigenlijk niet meer te doen tegenwoordig, dus begin er ook vooral niet aan.

Wil je toch starten met crypto mining, kijk dan naar de twee andere opties hieronder.

Mining pools gebruiken

Je zou kunnen kijken of je je kan aansluiten bij een mining pool.

Dat werkt in theorie heel simpel. De miners in de mining pool combineren hun rekenkracht van al hun miners, en gaan vervolgens samen op zoek naar een oplossing voor de puzzel om de beloning te krijgen.

Vervolgens wordt de beloning verdeeld over de miners die meedoen, aan de hand van hoeveel rekenkracht (hashpower) ze leveren.

Zo hoef je niet in je eentje te zoeken naar de oplossing van een puzzel, maar kan je dit in samenwerking met anderen doen. Hiermee vergroot je natuurlijk de kans om zo’n oplossing te vinden. Wel zal je de inkomsten moeten delen.

Bekende mining pools zijn bijvoorbeeld:

  • AntPool
  • BTC.com
  • BTC.TOP

Cloud mining

Heb je geen zin om zelf een mining apparaat te kopen, maar wil je wel graag meedoen met crypto mining? Kijk dan ook zeker eens naar cloud mining.

Hiermee huur je als het ware een mining rig, en hoef je die niet zelf in je eigen huis aan te sluiten. Maar gewoon op een locatie van de verkoper.

Het bedrijf van de cloud mining zorgt verder voor alle afhandeling voor je. Zo hoef je je geen zorgen te maken over energiekosten, de koeling, etc.

Vaak kan je via zo’n cloud mining platform ook aansluiten bij een mining pool. Op die manier heb je een makkelijke manier van crypto mining.

Waar je wel op moet letten, is dat de crypto wereld vol met oplichters zit. Kies daarom voor een betrouwbaar cloud mining bedrijf als je dit wilt gaan doen. Verder moet je goed nadenken of dit is wat je wilt. Cloud mining is namelijk het werken met bitcoin via een tussenpersoon, wat het dus weer gedecentraliseerd maakt, en misschien geheel tegen het principe van bitcoin ingaat.

Hoe dan ook, hopelijk heb je iets kunnen leren over crypto mining in dit artikel.

Wil je meer leren over het traden / handelen in crypto en crypto in het algemeen? Kijk dan zeker ook eens bij de Crypto Masterclass cursus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like
beleggen-crypto

Rijk worden met crypto

Inhoud Kan je rijk worden met crypto?Hoe kan je rijk worden met crypto?Manieren om geld te verdienen met crypto1. Crypto staking (laag risico)2. Beleggen in crypto (gemiddeld risico)3. Handelen in…
Bekijken