handelen-in-crypto

Handelen in cryptomunten zoals Bitcoin

De laatste jaren is er volop aandacht voor cryptomunten zoals Bitcoin. Deze ‘internetmunt’ was in 2013 opeens duizend euro per stuk waard. Daarna daalde het hard, waarna het niet meer echt in het nieuws voorkwam. Totdat het in 2017 opeens een waarde van 20.000 dollar wist te bereiken, per stuk. Had je op het ‘hoogtepunt’ in 2013 ingekocht, had je zomaar 20x je inleg kunnen hebben binnen vier jaar tijd.

Ook als je in 2017 op het hoogtepunt had ingekocht, had je vier jaar later, in 2021, je inleg meerdere malen terug kunnen verdienen.

Achteraf natuurlijk mooi praten, maar feit is wel dat cryptomunten blijvend zijn. Iedereen kent ze ondertussen, al weet nog niet iedereen wat je ermee kan, en hoe je er zelf geld mee kan verdienen. Want ja, ook nu valt er nog geld te verdienen met cryptomunten.

In dit artikel meer over het geld verdienen met crypto, op wat voor een manieren je dat kan doen en vooral een focus op handelen in crypto.

Wat is crypto?

Eerst nog een korte uitleg wat cryptovaluta zijn, mocht je daar nog niet helemaal bekend mee zijn.

Het fenomeen cryptovaluta begon toen de Bitcoin aandacht trok van mensen buiten de cryptografie om. Bitcoin wordt daarmee gezien als de eerste cryptomunt, en ook de bekendste.

Het is gebaseerd op een technologie (Blockchain) om decentraal (dus op diverse locaties) gegevens op te slaan. Dit is anders dan bijvoorbeeld een bank, waar dat op 1 plek gebeurt (bij de bank zelf). De Bitcoin ontstond na de financiële crisis van 2008, als anti-establishment tegen de banken en financiële sector.

Korte uitleg, maar daar zul je het voor nu even moeten doen. Als je meer wilt leren over crypto, kan je eens kijken bij de Crypto Masterclass.

Manieren om geld te verdienen met cryptovaluta

Er zijn in mijn optiek twee verschillende manieren om geld te verdienen met crypto:

  • Een cryptomunt kopen en die lang vasthouden, in de hoop dat het flink in waarde stijgt;
  • Handelen in cryptomunten, waardoor je kan inspelen op de koersstijging en -dalingen.

Daarnaast kan je ook nog geld verdienen met crypto door je munten te ‘staken’ of door het dienen als een masternode. Klinkt beide misschien nog wat lastig, maar het komt erop neer dat je je munten in je wallet bewaart waarmee het cryptonetwerk vervolgens werkt. Hiervoor krijg je een vergoeding van het netwerk in de vorm van nieuwe tokens. Overigens kan je niet met elke munt staken of een masternode van maken.

De eerst genoemde manier, het kopen van munten en lang vasthouden, is ook zeker een manier om geld te verdienen. Vaak genoeg zijn er cryptomunten die opeens erg veel waard worden. Maar dan wordt de vraag ‘welke cryptocurrency gaat stijgen’, en dat is moeilijk om te beantwoorden. Overigens is het ook nog heel goed mogelijk dat de Bitcoin verder zal stijgen, analisten zien het bijvoorbeeld wel gebeuren dat die munt een ton of meer waard wordt per stuk.

handleiding geld verdienen met bitcoin

In de rest van dit artikel zal ik het wat meer hebben over crypto handel. Mocht je actief bezig willen zijn met cryptocurrency, dan is dit de plek waar je geld mee kan verdienen. Voor een beknopte uitleg van hoe je geld kan verdienen met Bitcoin en Ethereum, kan je ook altijd gebruik maken van de handleiding van Harm van Wijk, eigenaar van Beleggen.com!

Wat probeer je met cryptohandel?

Het doel van handelen in cryptovaluta is simpel: het kopen en verkopen van de munt met winst.

Daarbij is het interessant dat je geld kan verdienen als de munt stijgt (long gaan) of als de munt daalt (short gaan).

Omdat de markt voor cryptovaluta nog zo volatiel is (het beweegt veel op en neer), zijn er vaak leuke kansen te vinden om geld te verdienen. Het is beweeglijker dan bijvoorbeeld de forex markt. Maar daarmee dus ook risicovoller.

Zo werkt cryptohandel

Je zal vast wel eens een koers hebben gezien van een aandeel, of misschien wel de koers van een cryptomunt. Daarbij zie je dat het veel op en neer beweegt. Nooit in een rechte lijn, en het vinden van een patroon in de koers kan lastig lijken.

In een notendop, als je op een laag moment inkoopt, en de koers stijgt, kan je verkopen met winst.

Andersom kan je ook short gaan. Daarmee leen je een munt van iemand anders (via het systeem waarmee je handelt gebeurt dit automatisch) en verkoop je het direct op de markt. Nu heb je wel nog de lening van die munt openstaan, dus moet je het later teruggeven. Als de koers daalt, kan je dus winst maken omdat je voor een lager bedrag de munt kan terugkopen.

Dat is de theorie.

Het vinden van die momenten kan echter een stuk lastiger zijn. Zeker als je niet helemaal weet wat je aan het doen bent.

Via bijvoorbeeld de Crypto Masterclass (lees hier een review) wordt je alles aangeleerd om succesvol te worden in het handelen van cryptomunten.

Werken met hefbomen

Hier kan het vervolgens interessant gaan worden (maar ook met significant meer risico, lees je dus altijd goed in voordat je iets doet!). Je kan vaak ook handelen met een hefboom.

Dat betekent in feite dat je met weinig geld met veel geld kan handelen. Dus als je bijvoorbeeld een 1:50 hefboom hebt, kan je met 100 euro inleg handelen met 100 x 50 = 5.000 euro.

Interessant daarvan is dat als de koers 1% stijgt, je 1% verdient op die 5.000 euro. Dat is dus 50 euro. Klinkt niet heel boeiend. Totdat je je bedenkt dat je 100 euro ingelegd had, en dus daarop 50 euro winst hebt gemaakt, een rendement van 50%.

Door hefbomen kan je dus flink geld verdienen met weinig geld. Maar je kan ook flink geld verliezen. Wees daar aub voor op je hoeden.

Om jouw Bitcoin en crypto portfolio te 10X’en, ofwel 1000% te laten gaan, kan je een kijkje nemen bij de Academy van Harm van Wijk, welke ook de handleiding hierboven heeft gemaakt. Als je die nou tof vindt, kan je voor € 997,- toegang krijgen tot de precieze strategie hoe zij hun crypto x10 doen! Voordat je verder scrollt… Neem eerst even een kijkje.

Welke munten zijn interessant?

Mensen kennen vooral de Bitcoin als cryptomunt, en denken dat dat de enige munt is die interessant is voor de handel. Maar niets is minder waar. Ook op talloze andere munten wordt geld verdiend met de handel.

Wat daarbij vooral van belang is, is het handelsvolume. Daarmee wordt een beetje aangegeven hoeveel mensen daarin handelen, en hoe makkelijk je van je munten af zou kunnen komen als je ze aanbiedt.

Denk bijvoorbeeld aan munten zoals Ethereum, Ripple, Monero, Binance Coin, ChainLink of VeChain. In principe kan je naar de top 10 munten kijken qua marktwaarde, en daarin kan je prima handelen.

Waar kan je handelen in cryptovaluta?

Net zoals met aandelen, ben je met handelen in cryptovaluta afhankelijk van een beurs. Daar komen vraag en aanbod samen. Die beurs kan je bereiken via een broker.

Voor cryptocurrency is een bekende broker met erg veel volume Binance. Een Nederlands alternatief kan Bitvavo zijn, waar je ook kan betalen met iDeal (wat dus wel handig is voor je inleg).

Je zou ook terechtkunnen bij platformen zoals Plus500 of eToro. Die bieden niet de munten zelf aan, maar CFD’s. Daarmee kan je handelen met de eerder genoemde hefboom. Goed om te weten is dat CFD’s afgeleide producten zijn, waarmee je kan handelen in de onderliggende waarde. Je handelt dus enkel in de waarde. Anders gezegd, koop je een CFD, dan heb je niet de munt gekocht. Dat kan je wel doen op een platform als Binance of Bitvavo.

Handelsfouten beginners

1. DYOR

DYOR = Do Your Own Research

Een van de vele afkortingen die binnen de cryptowereld gebruikt wordt. Geloof niet alles wat je hoort van vreemde op het internet. Daar komt het eigenlijk op neer.

Dit geldt vooral als je van plan bent om een munt langer vast te houden, en dus niet per se wilt gaan handelen ermee.

Als je zelf onderzoek wilt gaan doen, ga dan eens deze checklist langs:

  • Wat vertellen de makers van de munt in hun whitepaper: wat is het doel van de munt?
  • Hoe toepasbaar is de munt in dagelijks gebruik?
  • Waar bestaat het team uit? Beginners, of mensen die weten wat ze doen?
  • Heeft het team iets van een roadmap voor de toekomst gemaakt?
  • Heb je vertrouwen in de munt?

En dat kan inderdaad wat tijd kosten. Maar dan heb je wel je eigen onderzoek gedaan, en wie weet vind je wel een pareltje waarin je vervolgens wilt investeren en lang vasthouden.

Uiteraard kan je wel luisteren naar wat anderen zeggen. Maar verdiep je vervolgens zelf een beetje in de munt, zonder iemand klakkeloos te volgen.

2. Gebruik niet meer dan je kan verliezen

Gaat op voor al je investeringen. Gebruik niet meer dan je kan verliezen.

Het is immers zo dat je je inleg kan verliezen. Of dat nou gaat om handelen in crypto of beleggen op de beurs.

(Al is de cryptowereld wel wat risicovoller, maar de rewards zijn dan ook hoger)

Ga dus niet handelen met geld wat je eigenlijk niet kan missen. Hoe mooi het ook klinkt, het kan altijd verkeerd gaan. Zeker ook op de korte termijn.

3. Ga veilig met je gegevens om

De cryptowereld is redelijk anoniem, en iedereen heeft toegang tot zijn eigen wallets met zijn eigen gegevens (combinatie van public en private keys).

Zorg altijd dat je veilig met die gegevens omgaat. Als iemand wat van je weet te stelen, is er geen garantie dat je dit nog een keer terug gaat zien.

Daarvoor kan je natuurlijk een aantal maatregelen nemen.

Bijvoorbeeld door het kiezen van sterke wachtwoorden, wachtwoorden niet voor meerdere accounts gebruiken en het beveiligen van je account met een 2FA.

4. Let op de juiste wallet

Wat veel beginners vaak nog niet begrijpen, is dat verschillende munten ook verschillende wallets hebben.

Je kan dus niet je Bitcoin munten overmaken naar je Ethereum wallet, of andersom.

Doe je dit wel, dan zijn je munten kwijt.

Zorg er dus aub voor dat je altijd de juiste wallet gebruikt.

5. Handel niet uit emotie, maar vanuit je strategie

Handelen gaat voor velen vaak fout omdat ze uit emotie handelen, en niet vanuit hun strategie.

Dat betekent dus dat je niet moet kopen of verkopen in paniek. Kopen in paniek is een mooi voorbeeld van FOMO (Fear Of Missing Out).

Zorg dat je een strategie bepaalt hebt, en wees je ervan bewust dat je af en toe geld kan verliezen. Niet elke trade zal je geld opleveren.

Starten met cryptohandel

Hopelijk heb je nu een indruk gekregen van hoe je geld kan verdienen met cryptomunten, en met name de handel van cryptovaluta.

Wil je nog meer informatie voordat je zomaar in het diepe springt, dan is het aan te raden om eens een kijkje te nemen bij de Crypto Masterclass. Daar wordt je stap voor stap uitgelegd hoe je geld kan verdienen met crypto.

10x-geld-verdienen-met-Bitcoin-en-Ethereum

Of kies (of bekijk) de 10x strategie van Harm van Wijk en Jan Robert Schutte:

1 comment
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like