beleggen-crypto

Crypto beleggen voor beginners

Beleggen in de cryptomarkt heeft in de afgelopen jaren het leven van vele mensen veranderd. Van mensen die dankzij Bitcoin miljonair zijn geworden, tot handige handelaren die optimaal hebben geprofiteerd van de enorm winstgevende altcoins. Door al deze succesverhalen raken er steeds meer mensen geïnteresseerd in het beleggen in crypto, maar hoe begin je als beginner met het beleggen in crypto?

Wat is crypto?

Voordat je start met het beleggen in cryptocurrency’s is het natuurlijk belangrijk dat je goed onderzoek doet. Crypto kopen is net als een nieuwe mobiel of laptop kopen; je doet eerst goed onderzoek. Ondanks dat dit logisch klinkt, vergeten veel mensen deze stap! Wanneer je gaat beleggen in crypto is onderzoek het begin van je crypto carrière.

Crypto is de afkorting van cryptocurrency, een digitale munt die gebouwd is op de blockchaintechnologie. Dit betekent dat transacties geverifieerd worden door het systeem en niet zomaar aangepast kunnen worden. Door verschillende verificaties, ontstaat er een ketting aan blokken, die de betreffende transacties verifiëren. Hierdoor is het mogelijk om op een veilige manier informatie of handelstransacties te versturen.

Zie ook onderstaande video voor meer informatie over crypto in 5 minuten (wel in het Engels).

Waarom beleggen in crypto?

De wereld wordt steeds digitaler en de beleggingsmarkten gaan hier ook in mee. De cryptomarkt staat bekend als de meest volatiele beleggingsmarkt. Hierdoor brengt deze markt de nodige risico’s met zich mee, maar daar ontstaan ook de grootste kansen. Een hoog risico betekent vaak dat het rendement ook hoog kan zijn. Door op een goede manier te investeren of handelen, kun je profiteren van de enorme koersbewegingen die de cryptomarkt te bieden heeft!

Hoe kan je beleggen in crypto?

Het starten met beleggen in crypto is heel eenvoudig. Allereerst heb je een geschikte crypto broker nodig, waar je een account aan kunt maken. Om via jouw account crypto te kopen zal je eerst geld op je account moeten hebben. Na het maken van je account kun je daarom geld op je account storten via je bankrekening. Vervolgens ben je klaar om te starten met het beleggen in crypto!

Hoe kies je de beste crypto broker?

De keuze voor de juiste crypto broker hangt van een aantal factoren af. Zeker als beginner kan een platform aanvoelen als een doolhof, waardoor het verstandig is om een platform te kiezen die er overzichtelijk uitziet en gebruiksvriendelijk is. Er zijn verschillende brokers die aan deze criteria voldoen, zoals de Nederlandse brokers Bitvavo en Coinmerce.

Daarnaast is het assortiment ook belangrijk. Heb je vooraf al goed onderzoek gedaan en weet je in welke cryptomunten je wil investeren? Dan is het handig om op zoek te gaan naar een broker die deze munten in het assortiment heeft. Binance is een broker die met honderden verschillende munten het grootste assortiment heeft. En zo heeft elke exchange zijn unieke kenmerken.

Automatisch handelen

Indien je via crypto bots automatisch wil handelen, is het ook handig om uit te zoeken of dit mogelijk is via jouw favoriete broker. Automatisch handelen is een manier om een passief inkomen op te bouwen, waardoor je meer tijd hebt voor andere leuke dingen! Er zijn verschillende crypto bots, die bijvoorbeeld een agressieve of defensieve handelsstrategie hebben.

Kies geschikte cryptocurrency voor beginners

Wanneer je start met het beleggen in cryptocurrency´s, kan het lastig zijn om de juiste cryptomunten uit te kiezen. Er zijn in totaal meer dan 15.000 verschillende munten! Een enorme hoeveelheid, die je gelukkig niet allemaal in de gaten hoeft te houden om winst te maken. Zeker wanneer je start met het handelen in crypto, is het handig om de focus op een paar cryptomunten te leggen. Bitcoin en Ethereum zijn in dit geval de meest belangrijke coins, omdat het vertrouwen in deze coins groot is en de liquiditeit bij deze munten het hoogst is.

Bitcoin

Veruit de grootste cryptocurrency is Bitcoin (BTC), de coin waar het allemaal mee begon. Bitcoin is een digitale munt die gebouwd is op de blockchain. In totaal zullen er maximaal 21 miljoen Bitcoin zijn, waardoor de munt zeer schaars kan zijn. De maximale hoeveelheid staat vast, in tegenstelling tot de vele fiat valuta, die door het bijdrukken juist toenemen in aanbod.

Door de mogelijke schaarste wordt Bitcoin gezien als een middel tegen inflatie, maar Bitcoin is meer dan dat. Een andere bijnaam die vaak voorbij komt is ´het digitale goud´. Dit komt doordat zowel Bitcoin als goud niet zomaar bij te drukken is en beide activa als een store of value worden gezien. Daarnaast is Bitcoin ook een betaalmiddel, waarbij er zonder tussenkomst van een bank betaald kan worden.


Ethereum

Na Bitcoin is Ethereum het bedrijf met de grootste naamsbekendheid, waar na Bitcoin het meeste in is geïnvesteerd. Ethereum wordt als een altcoins gezien, wat een verzamelnaam is voor de overige coins naast Bitcoin. Altcoin is dan ook een afkorting van alternatieve coin. 

Ethereum is hét smart contract platform, dat bekend staat om de decentrale blockchaintechnologie. Deze blockchain wordt door veel ontwikkelaars gebruikt, om hier dApps (decentrale applicaties) op te bouwen. Voorbeelden van succesvolle dapps zijn de NFT marktplaats OpenSea, games zoals Axie Infinity en de vele altcoins die op Ethereum zijn gebouwd.

Naast de enorme vinger die Ethereum in de pap op de cryptomarkt heeft, wordt het project daarbuiten ook door veel bedrijven ontdekt. Zo maken bedrijven als Samsung en Microsoft al jaren gebruik van de innovatieve technologie van Ethereum.

3 strategieën om voor beginners te beleggen in crypto

Wanneer je start met het beleggen in crypto is het belangrijk dat je vooraf een strategie hebt. Je kunt op de cryptomarkt op verschillende manieren geld verdienen, maar zeker als beginner is het verstandig om je eerst te richten op één onderdeel. Maar welke strategie past bij jou? Om te ontdekken welke investeringsstrategie bij jou past, hebben wij voor jou 3 strategieën waar jij geld mee kunt verdienen!

1. HODL – Lange Termijn

Een strategie waar veel mensen gebruik van maken is het vasthouden van hun investering. Deze strategie wordt ook wel HODL genoemd, een term die in het verleden is ontstaan doordat een Bitcoinfanaat een typfout maakte (hij bedoelde ‘hold’). HODL is bedoeld voor de lange termijn, waarbij investeerders de overtuiging hebben dat Bitcoin in de toekomst een belangrijke rol gaat spelen en hierdoor zeer veel waard wordt.

Indien Bitcoin het nieuwe geld of het nieuwe goud wordt, dan zal de aantrekkingskracht van de digitale munt toenemen. Wanneer de vraag stijgt en het aanbod niet groter kan worden, dan is het aannemelijk dat de prijs omhoog zal gaan. Nu is de term HODL ontstaan door een uitspraak over Bitcoin, maar deze term is van toepassing op alle cryptomunten.

2. Crypto trading – Hoger Risico, korte termijn

Wanneer je actief met de crypto koers bezig wil zijn, is crypto trading een handige manier om geld te verdienen met crypto. Deze manier van geld verdienen met crypto brengt meer risico met zich mee, maar daar kunnen de rewards ook naar zijn! Het handelen van crypto kan een zeer winstgevende activiteit zijn, maar dan is het belangrijk dat je weet wat je doet.

Indien je wil handelen in crypto is het verstandig om hier veel onderzoek naar te doen en daarnaast ook veel te oefenen. Je moet er immers achter komen wat jouw ideale strategie is, hoe je risicomanagement hanteert en hoe prijsactie werkt. Het handelen van crypto is een perfecte manier om een buffertje op te bouwen. Deze buffer kun je vervolgens in gaan zetten wanneer de koers enorm gedaald heeft. Zo mis je geen geschikt koopmoment meer!

Mocht dit je interesse wekken, dan kan je misschien ook eens een kijkje nemen bij ons artikel over crypto trading bots.

3. Staking – Crypto vastzetten in blockchain

Een andere manier om meer uit je crypto te halen is staking. Het staken van je cryptomunten is een lucratieve manier om meer rendement over je investering te ontvangen. Indien je met jouw crypto carrière rust van start wil gaan en kiest voor HODL, dan kan staking een manier zijn om risicoloos extra te verdienen. Je kunt het vergelijken met sparen op de spaarrekening. In beide gevallen zet je je geld op een platform en ontvangt hierover rente, die op de cryptomarkt een stuk hoger ligt dan bij de bank!

Staking rewards kun je op verschillende manieren genereren. Op sommige platforms is het nodig om je coins vast te zetten, waardoor je er voor een bepaalde tijd niet gebruik van kunt maken. Na het verlopen van de periode ontvang je jouw coins weer én daarbij de beloning voor het staken. Daarnaast zijn er ook flexibele opties, waarbij je gewoon je coins in je wallet kunt bewaren. Zo kun je door de juiste coins te kopen op Bitvavo automatisch staking rewards ontvangen!

Conclusie: Crypto beleggen voor beginners

Als beginnend cryptobelegger kan er in het begin een hoop op je afkomen. De juiste exchange kiezen, een investeringsstrategie bedenken en daarnaast goed onderzoek doen; het opstarten van crypto beleggen kan een hoop tijd en energie kosten. Echter, wanneer je dit serieus aanpakt, kun je er ook veel geld mee verdienen! Daarnaast zijn er ook verschillende opties, waar je weinig tijd aan kwijt hoeft te zijn. Zo kun je crypto bots gebruiken die voor jou gaan handelen. Ook kun je aan de lange termijn denken en gaan voor HODL! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like