bitcoin-crypto

Beste Altcoins om te kopen (2023)

Altcoins zijn niet meer weg te denken uit de cryptocurrency wereld. Meer en meer mensen willen investeren in cryptomunten, en komen daardoor ook uit bij altcoins. In dit artikel zal je meer leren over altcoins, en vooral wat de beste altcoins kunnen zijn om te kopen.

De informatie die je in dit artikel leest moet je overigens niet zien als financieel advies. Puur als informatieve content. Als je besluit om ergens geld in te stoppen, doe dan altijd goed zelf je onderzoek.

Helaas is het niet te voorspellen welke altcoins het daadwerkelijk goed gaan doen. Of misschien maar beter zo, want als het wel te voorspellen was had iedereen al ingekocht en was het in de prijs ingecalculeerd. Hoe dan ook, in dit artikel meer over de altcoins die wel eens heel erg leuk kunnen zijn om te kopen.

Wat zijn altcoins?

Altcoins, of alternatieve coins, is een verzamelnaam voor alle cryptomunten behalve Bitcoin. Bitcoin was de eerste succesvolle cryptomunt zoals we die nu kennen. Daarna zijn er diverse andere projecten opgezet, die allemaal de naam ‘altcoin’ kregen.

Dus eigenlijk zijn bijna alle cryptomunten een altcoin. En dat zijn er tegenwoordig wel heel erg veel geworden. Waar de eerste jaren nog redelijk sporadisch een nieuwe munt op de markt kwam, lijkt nu elke dag dat er een nieuwe altcoin de markt betreedt.

Het is daarom wel eens lastig om de pareltjes te ontdekken. Als je er vroeg bij bent, heb je natuurlijk een grotere kans om veel geld te verdienen als de koers hard stijgt. Maar het risico is ook een stuk groter.

Top altcoins voor 2022

In onderstaande lijst vind je daarom dus vooral altcoins die zichzelf al wel enigszins bewezen hebben. Dat kan doordat ze een product hebben wat werkt, of een grote community wat het project ondersteunt. Hierdoor hebben de projecten een hogere kans van slagen, en dus een minder risico dat je al je geld verliest (hoewel dat natuurlijk altijd mogelijk blijft).

1. Ethereum (ETH)

Ethereum is al jaren de grootste cryptomunt achter bitcoin. Het is bij het crypto publiek ook al een bekende crypto, wat heus niet hoeft te betekenen dat je nu te laat bent met investeren.

Ethereum is zelf dus al erg groot, zo groot al wel dat men zich ook wel eens afvraagt of Ethereum nog een altcoin genoemd moet worden. Maar per definitie zijn alle crypto’s behalve Bitcoin een altcoin, dus dat houden we ook maar gewoon zo aan.

Ethereum is interessant omdat ze smart contracts hebben gebracht naar de crypto wereld. In het kort houdt dit in dat je op de blockchain technologie kan programmeren, en daarop applicaties kan bouwen. Meer praktische voorbeelden zijn bijvoorbeeld diverse DeFi projecten, NTF’s en ICO’s die allemaal via het platform van Ethereum gebruik maken. Niet voor niets is het de leider van de altcoins.

2. Cardano (ADA)

Cardano is een van de altcoins die in 2021 al erg veel waarde heeft gewonnen als je het uitdrukt in euro’s. De oprichter van Cardano, Charles Hoskinson, is een van de mede-oprichters van Ethereum geweest. Daar zag hij diverse problemen mee, die met Cardano opgelost proberen te worden.

Cardano is daarmee een van de ‘Ethereum-killers’, crypto’s die ooit Ethereum van de troon hopen te stoten. ADA heeft een grote community staan, en maakt gebruik van een netwerk van universiteiten om wetenschappelijk onderzoek te doen naar mogelijkheden met betrekking tot de crypto.

3. VeChain (VET)

VeChain is een altcoin die opgezet is door een oud CIO van Louis Vuitton in China, Sunny Lu. Daar had hij veel te maken met namaakproducten, en wilde daar een oplossing voor vinden. Daar komt VeChain om de hoek kijken.

In eerste instantie was VeChain vooral bedoeld om binnen de supply chain een cryptomunt te zijn. Hierdoor kon je altijd achterhalen of een product bijvoorbeeld wel het echte product was wat het meende te zijn.

Ondertussen heeft VeChain een veel bredere use-case, en wordt het bijvoorbeeld ook gebruikt om covid-19 vaccinaties bij te houden in Cyprus. Daarnaast heeft VeChain interessante samenwerkingen met bijvoorbeeld: BMW, Walmart China, H&M en Renault.

Blockchain technologie is allemaal erg leuk en interessant, maar er moet ook een koppeling gemaakt worden met huidige bestaande systemen. En die zijn niet altijd gebaseerd op blockchain technologie, en daardoor niet zomaar bruikbaar in een blockchain.

Chainlink springt daartussen, en helpt als tussenpersoon als het ware tussen de blockchain en informatie van buiten. Hierdoor is het mogelijk om data uit de wereld op de blockchain te krijgen, en daar zo mee te werken.

Middels de ‘Oracles’ van Chainlink is het mogelijk om de kloof tussen deze twee werelden te dichten. En dat is waardevol, wat ook al wel terug te zien is in de koers van Chainlink. Maar alsnog erg interessant om eens naar te kijken.

5. Monero (XMR)

Veel mensen denken dat Bitcoin anoniem is. Immers, niemand weet zomaar of je Bitcoin hebt of hoeveel je er hebt. Maar niets is minder waar, Bitcoin is heus niet zo anoniem als men denkt.

Als je iemand zijn public key weet (dus zijn wallet adres), dan kan je alle transacties zien die daar ooit mee zijn gemaakt. Dat betekent dus ook dat je het bedrag kan zien wat er in de wallet zit. Dit is allemaal te achterhalen (bijvoorbeeld via de explorer op Blockchain.info).

Monero daarentegen is een privacy munt, het is daadwerkelijk anoniem. Monero is wat veel mensen denken wat Bitcoin is. Mocht je op zoek zijn naar een anonieme crypto, dan is Monero daarvoor zeker een interessante optie.

Hoe koop je altcoins?

Altcoins koop je op een exchange of bij een broker. Zie het een beetje als hoe je aandelen zou kopen.

Hier komen vraag en aanbod samen en kan je dus de munten kopen of in verhandelen. Niet alleen de munten die hierboven genoemd staan, maar ook vele anderen. Overigens kiest een exchange er zelf voor wat voor een crypto ze verhandelen, dus je zal niet altijd alle altcoins vinden op een exchange.

In Nederland kan je waarschijnlijk het beste terecht bij Bitvavo. Het is de goedkoopste Nederlandse exchange, is geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB) en je kan er gewoon makkelijk met iDeal (en euro’s) betalen.

Ook krijg je er de eerste 1.000 euro aan transactiekosten gratis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like