beleggen-crypto

Beleggen in crypto (zoals Bitcoin en Ethereum)

Beleggen in crypto: het is hot. Om de zoveel tijd zie je weer een nieuwsbericht verschijnen van de nieuwe pieken (of dalen) die een cryptomunt heeft gehaald. Veel mensen weten ondertussen van crypto af, en zijn geïnteresseerd in het beleggen in crypto.

Ook jij zal als lezer van dit artikel wel interesse hebben om te beleggen in crypto. Maar hoe pak je dat nou aan, welke moet je kiezen en waar kan je het kopen? In dit artikel meer uitleg over hoe ook jij kan beleggen in cryptocurrency.

Wat is crypto?

Allereerst nog maar even goed om te beginnen met het kort uitleggen van cryptocurrency, of kortweg crypto. Met crypto bedoelen we de digitale valuta zoals de Bitcoin die op de Blockchain technologie gebaseerd zijn.

Kunnen we een heel ingewikkeld verhaal van maken, maar daar kan je al voldoende over lezen. Het komt erop neer dat je een digitale munt of token kan hebben (hoewel het geen munt is, maar gewoon een stukje programmeertaal) die waarde kan hebben.

Deze digitale munt wordt bijvoorbeeld gebruikt om het netwerk achter de crypto te gebruiken, door met die munt te betalen op het netwerk. Uiteindelijk hoopt men dat de technologie aanslaat, waardoor de crypto’s wellicht nog verder in waarde kunnen stijgen.

Hoe kan je geld verdienen met crypto?

Beleggen in crypto’s is interessant, omdat je er op diverse manieren geld aan kan verdienen. Het makkelijkste is om hierbij te refereren naar de aandelenmarkt, waar veel mensen een beter beeld bij hebben.

Allereerst heb je natuurlijk de waarde van een cryptomunt, of althans de prijs die in de markt wordt gehanteerd. Koop je een crypto voor 10 euro, en kan je hem voor 20 euro verkopen, dan kan je daar natuurlijk winst op maken. Net zoals een aandeel in waarde kan stijgen (qua koers), kan dat ook bij een cryptomunt.

Daarnaast zijn er ook diverse crypto’s die je kan ‘staken’. Hierbij ontvang je als het ware rente over je crypto. Dit kan je vergelijken met dividend wat een aandeel bijvoorbeeld uit kan betalen. De hoogte van de rente is verschillend per munt, maar kan zo hoog zijn als 6%. Erg interessant dus.

Verder heb je ook nog de mogelijkheid om je crypto’s uit te lenen, vaak ook tegen gunstige rentes. Voor veel mensen is dit vaak nog een stap te ver, dus zullen we dat verder niet behandelen.

zelf-crypto-kopen

Beleggen in crypto: welke kiezen?

Als je het woord crypto hoort, dan associeer je daar waarschijnlijk de bekendste crypto mee: Bitcoin. Naast Bitcoin zijn er echter nog talloze andere crypto’s die je kan kopen.

Een veel genoemde andere crypto is bijvoorbeeld Ethereum, een munt die al jaren ook veel waarde heeft en erg interessant kan zijn voor de toekomst.

Maar naast die twee houdt het voor veel mensen wel op wat betreft de kennis van munten. Terwijl er toch nog duizenden anderen zijn. Uiteindelijk is de ene wel wat interessanter dan de ander, maar er zitten voldoende parels tussen.

In dit artikel over de beste altcoins kan je bijvoorbeeld een paar andere munten vinden.

Crypto’s kopen via een exchange

Crypto’s kan je tegenwoordig erg makkelijk online kopen en verkopen. Dit kan je doen bij een exchange. Zo zijn er ook Nederlandse crypto exchanges. De bekendste (en goedkoopste) daarvan is Bitvavo. Hier kan je veel verschillende crypto’s kopen, verkopen en bewaren.

Zelf crypto’s kopen is dus erg eenvoudig om te doen. Je hoeft alleen een account aan te maken bij een exchange, en kan vervolgens hier geld op storten om mee te kopen.

Als je een account bij Bitvavo aanmaakt, kan je bijvoorbeeld makkelijk met iDeal geld overmaken. Zo kan je binnen no-time al handelen op het platform van Bitvavo.

Bij het aanmaken van een account bij Bitvavo krijg je ook een welkomstactie, waarbij je geen transactiekosten hoeft te betalen over de eerste 1.000 euro die je verhandelt op het platform. Heel handig!

Risico’s van beleggen in crypto

Beleggen in crypto’s is helemaal in, iedereen lijkt het te doen. Maar vergeet niet dat er grote risico’s kunnen komen kijken bij het beleggen in cryptomunten.

Crypto’s staan erom bekend om ontzettend volatiel te zijn. Dat betekent dat ze erg veel kunnen stijgen of dalen op een dag. Waar koersschommelingen van 5% in de aandelenmarkt niet vaak voorkomen, is het iets wat je vrijwel iedere week lijkt te zien bij cryptovaluta.

In het verleden hebben crypto’s enorm veel rendement opgeleverd, maar dit betekent natuurlijk niet dat dit in de toekomst ook weer zo zal zijn. Daar moet ook bij gezegd worden dat na het behalen van de enorme rendementen, ook weer hele diepe dalen zijn bereikt. Als je in 2017 op het hoogste punt had gekocht, en een jaar later had verkocht, had je iets van 70-80% van je inleg verloren!

Beleggen in crypto kan erg interessant zijn, maar er zijn dus ook diverse risico’s aan verbonden. Zorg je daar ook zeker van op de hoogte bent, zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like