Inhoud
Aan beginnende beleggers wordt tegenwoordig aangeraden om in eerste instantie te kijken in de richting van ETFs en dus niet naar losse aandelen. Dit omwille van verschillende redenen. In eerste instantie geldt voor dergelijke trackers dat ze vaak te kopen zijn zonder transactiekosten (bij DEGIRO, onder voorwaarden). Daarnaast kan je vanaf de eerste euro die je erin gaat beleggen rekenen op een uitstekende spreiding… of toch niet?
Het uitkiezen van de eerste ETF om in te gaan investeren brengt meer risico’s en obstakels met zich mee dan je op het eerste zicht zou vermoeden. Wil jij graag ontdekken wat voor jou mogelijks de meest interessante eerste ETF is om aan je portefeuille toe te voegen? Dan moet je, je zeker even verdiepen in de onderstaande informatie!
Waar moet je rekening mee houden bij je eerste ETF uitzoeken?
Voor jouw eerste ETF geldt dat je zal willen kunnen rekenen op de meest optimale spreiding die er op de beurs kan worden aangeboden. Wat betekent dit nu concreet? Wel, een ETF die je een optimale spreiding biedt houdt in de praktijk rekening met de onderstaande factoren:
- Er zijn bedrijven in opgenomen uit verschillende sectoren;
- De ETF beschikt over een spreiding over verschillende landen;
- Bij voorkeur staan er bedrijven bij genoteerd in verschillende valuta’s;
- De ETF moet over een interessante waardering beschikken;
- Bij voorkeur staat ze genoteerd aan een voordelige beurs;
Diversificatie bieden is één van de absolute sleutelfactoren voor een interessante eerste ETF om in te beleggen. Dit gezegd hebbende zijn er duidelijk ook nog andere belangrijke aandachtspunten waar je bij stil moet blijven staan. Neem bijvoorbeeld maar eens de beurs waaraan de ETF staat genoteerd.
Voor de New York Stock Exchange geldt dat ze zich profileert als één van de meest voordelige beurzen ter wereld. In het bijzonder voor periodieke investeerders kan het interessant zijn om te kijken in de richting van een eerste ETF die aan deze of een andere Amerikaanse beurs staat genoteerd. Dit gezegd hebbende is het zo dat verschillende brokers instappen in bepaalde ETFs mogelijk maken zonder transactiekosten. Ook zo kan je uiteraard een degelijk bedrag uitsparen.
Is een S&P 500 ETF de beste keuze voor een ETF?
Lang niet voor alle ETFs geldt dus met andere woorden dat ze je spreiding bieden over verschillende sectoren, in tegendeel. Voor verschillende trackers geldt in de praktijk dat ze zich net specifiek richten op een bepaald segment van de markt. Het idee dat een exchange traded fund je dus met andere woorden altijd over de hele lijn een optimale spreiding biedt is niet correct.
Gelukkig bestaan er ETFs die wel aan deze verwachting weten te voldoen. Eén van de meest populaire ETFs op dit vlak is een tracker die de S&P 500 volgt. Deze index bestaat uit de 500 grootste bedrijven van de Verenigde Staten. Hieronder vallen niet alleen financiële instellingen, maar ook techbedrijven, farmaceutische bedrijven waaronder Johnson & Johnson en ga zo maar door. Een spreiding over verschillende sectoren is met deze ETF dus gegarandeerd, maar is dat wel voldoende?
Het hierboven terug te vinden overzicht heeft duidelijk gemaakt dat je bij het uitkiezen van een ETF niet alleen maar rekening moet houden met de sectoren waarin de achterliggende bedrijven actief zijn. Wat bovendien ook te denken van bijvoorbeeld de markten waarin de bedrijven in de ETF actief zijn? Door te beleggen in de S&P 500 kan je voornamelijk rekenen op blootstelling aan de Amerikaanse economie. Ze trackt namelijk uitsluitend de 500 grootste bedrijven in de VS.
Wil je kunnen genieten van de meest optimale diversificatie en dus met andere woorden ook van spreiding over verschillende markten in de wereld? Dan zal je kunnen vaststellen dat deze ETF voor jouw eerste investering eveneens niet meteen de beste keuze is. Dit gezegd hebbende is dit wel één van de meest interessante ETFs die er op de markt zijn terug te vinden.
Wat met de VWRL, toch de absolute topper onder Nederlandse beleggers?
Eén van de meest interessante eerste ETFs die op de Nederlandse markt worden aangeboden is de zogenaamde VWRL. Dit omdat ze zich niet louter en alleen richt op de Amerikaanse markt. Ook bepaalde Europese bedrijven en zelfs ondernemingen uit Azië zijn vertegenwoordigd. Dit gezegd hebbende geldt voor deze ETF wel dat ze zich ook voor een significant deel richt op de Amerikaanse markt. Het merendeel zo niet alle S&P 500 bedrijven zijn hier dan ook in vertegenwoordigd.
Dat komt vooral omdat VWRL in de grootste bedrijven ter wereld belegt (en dan 3000+ stuks), en de meeste grote bedrijven zitten nou eenmaal in Amerika.
Echter geniet je door te beleggen in deze ETF ook meteen van blootstelling aan andere markten die anders net wat minder toegankelijk zijn. Ben je dus met andere woorden op zoek naar een interessante eerste ETF om in te gaan beleggen? Dan kan VWRL voor jou zomaar een interessante keuze zijn!