wall-street-foto

Succesvol beleggen op lange termijn met deze 3 tips

Eenvoudig geld verdienen hoeft in de praktijk eigenlijk helemaal niet zoveel voeten in de aarde te hebben. Veel mensen gaan het dan ook veel te ver zoeken of vermoeden dat ze over een stevig diploma moeten beschikken. Dat is echter niet correct. Eén van de mogelijkheden om een bepaalde meerwaarde te kunnen creëren met je bestaande vermogen is door te beleggen (hoewel je ook geld kan verliezen).

In het geval van beleggen ga je dus een stukje bestaand kapitaal nemen waarmee je gaat investeren. Je kan ervoor kiezen om dit te doen in aandelen, maar ook in bijvoorbeeld ETF’s. Beleggen is tegenwoordig door de introductie van online brokers op de markt ongelofelijk eenvoudig geworden. Dit gezegd hebbende is het zo dat “succesvol beleggen”, zeker over de lange termijn toch net even wat anders is. Wil jij graag ontdekken hoe je dit precies kan doen? Dan kunnen de onderstaande 3 tips je daarbij helpen!

Tip 1: Een goede spreiding is essentieel voor elke beleggingsportefeuille

Succesvol belegen op lange termijn hoeft eigenlijk helemaal niet zo moeilijk te zijn. Van belang is vooral om ervoor te zorgen dat je niet al je eieren in hetzelfde mandje gaat stoppen. Het is net op dit vlak dat veel mensen het onderspit delven. Ze kiezen er bijvoorbeeld voor om volledig te gaan investeren in aandelen binnen één specifieke sector. We zien dit bijvoorbeeld vaak gebeuren bij de technologiesector. Heel wat mensen geloven sterk in de groei van deze sector en voelen zich aangetrokken tot haar producten. Het gevolg is dat men het gros van hun kapitaal daarin gaat investeren. Dat is op zich natuurlijk mogelijk, alleen brengt dit een gigantisch risico met zich mee. Zeker omdat anderen misschien exact hetzelfde denken, en het al dus in de prijs van een aandeel is ingecalculeerd.

Gaat de technologische sector plots onderuit? Dan zal je namelijk hard in de klappen delen. Diversifiëren zorgt ervoor dat je portefeuille altijd bepaalde klappen veel beter kan opvangen. Zorg er omwille van deze reden voor dat je altijd goed je beschikbare vermogen waarmee je kan beleggen gaat spreiden. Dit niet alleen over verschillende beleggingsproducten en sectoren, maar bij voorkeur ook over verschillende munteenheden. Gaat bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar plots hard onderuit? Dan zal je graag willen dat dit verlies enigszins kan worden gecompenseerd door bijvoorbeeld een sterke euro of een andere valuta.

Wat dat betreft kan het dus goed zijn om te kijken naar diverse bedrijven in verschillende landen en sectoren. Wereldwijd gespreid beleggen dus.

Tip 2: Leer jezelf discipline aan en blijf beleggen

De tweede tip is eveneens een cruciale voor mensen die willen beleggen op lange termijn. Eén van de meest beproefde manieren om dat te doen is door gebruik te maken van de zogenaamde dollar cost average methode. Deze methode stelt dat de meest succesvolle beleggers er niet voor kiezen om in één keer een groot gedeelte van hun kapitaal te investeren. In plaats daarvan maken ze de keuze om stelselmatig in te stappen. Dit kan bijvoorbeeld maandelijks zijn, maar ook per kwartaal. Het bedrag moet daarbij in de basis eigenlijk hetzelfde zijn. Dit gezegd hebbende is het uiteraard altijd mogelijk om dit bedrag tussentijds te verhogen wanneer je daar de mogelijkheden toe hebt.

Wie echt succes wil behalen met beleggen op de lange termijn zal al snel tot de conclusie komen dat hij of zij er niet omheen kan om periodiek in te stappen. Het doen van een éénmalige investering zorgt er namelijk voor dat je slechts over één specifiek instapmoment beschikt. Wanneer de markt vervolgens een stevige correctie of een crash doormaakt duik je daardoor al snel behoorlijk in de rode cijfers. Ga je er toch voor kiezen om periodiek in te stappen? Dan moet je jezelf de discipline aanleren om periodiek te blijven instappen. Anders heeft het hanteren van bijvoorbeeld de dollar cost average methode in de praktijk natuurlijk helemaal geen enkele zin.

Tip 3: Zorg voor een natuurlijke instroom van gelden in je beleggingsportefeuille

De derde en laatste tip is er één die mogelijks niet voor iedereen van toepassing zal zijn. Eén van de keuzes die je als investeerder in bijvoorbeeld aandelen dient te maken heeft namelijk betrekking tot het verschil tussen groeiaandelen en waarde-aandelen. In het eerste geval gaat het om aandelen die zoals de naam reeds laat vermoeden nog een explosieve groei kunnen laten optekenen. In het tweede geval is er dan weer sprake van aandelen die reeds een gevestigde waarde zijn. Hierdoor beschikken ze over minder volatiliteit terwijl ze ook nog eens een dividend kunnen uitbetalen. 

Het dividend dat je krijgt uitbetaald als eigenaar van waarde-aandelen kan een belangrijke rol gaan spelen in jouw beleggingsstrategie. Dit omdat je er voor kan kiezen om deze dividenden te gaan herinvesteren. Op deze manier gaat je portefeuille een extra natuurlijke en bovendien ook mogelijks geheel automatisch groei doormaken. Niet alleen tikt het opgebouwde vermogen verder aan, bovendien zal je ook nog eens kunnen vaststellen dat je doorheen de jaren meer dividend gaat ontvangen. Op deze manier sla je twee vliegen in één klap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like
Online Affiliate Marketing

Geld verdienen naast je baan

Inhoud Word Uber chauffeurMaaltijden bezorgenFreelancenBegin met beleggenEen eigen Social media kanaalEigen e-book schrijvenAffiliate marketing toepassenConclusie Misschien kan je niet helemaal rondkomen, heb je een schuld waar je eindelijk eens vanaf…
Bekijken