geld-verdienen-aandelen

Passief geld verdienen met dividendaandelen, wat zijn de aandachtspunten?

Eigenlijk maken we een onderscheid tussen twee verschillende manieren van geld verdienen. In eerste instantie is het zo dat er manieren bestaan om actief geld te verdienen. Hiervoor geldt dat je zoals de naam reeds laat vermoeden actief bezig moet zijn met hetgeen waar je geld mee wenst te verdienen. Daarnaast is het echter zo dat er ook zoiets bestaat als een passief inkomen. Voor dit laatste geldt dat er daarvoor in het bijzonder wordt gekeken in de richting van bijvoorbeeld dividendaandelen.

Voor deze aandelen geldt immers dat je niet alleen met een beetje geluk kan rekenen op een meerwaarde op de koers, daarnaast krijg je ook periodiek een dividend uitbetaald. Dit lijkt één van de eenvoudigste manieren te zijn om een passief inkomen te verzamelen, maar er zitten ook een paar addertjes onder het gras. Wil je graag weten wat deze addertjes nu precies zijn? Dat kan je meteen te weten komen door je te verdiepen in de onderstaande informatie.

Wat zijn dividendaandelen?

Binnen de aandelenmarkt maken we grofweg een onderscheid tussen twee verschillende soorten aandelen. In eerste instantie zijn er de waarde-aandelen. Dit zijn aandelen van gerenommeerde bedrijven die doorgaans een iets langzamere groei laten optekenen, maar tegelijkertijd wel een mooi dividend uitbetalen. Enkele bekende bedrijven die erom bekend staan een betrouwbaar dividend uit te betalen zijn niet alleen Coca Cola en Johnson & Johnson, maar ook techbedrijven Microsoft en Apple. Zoals je merkt zijn dit stuk voor stuk gerenommeerde namen die niet zomaar van de markt zullen verdwijnen, in tegendeel. 

Een tweede soort aandeel is het groeiaandeel. Het gaat hierbij om een aandeel van bedrijven die zoals de naam reeds duidelijk maakt nog moeten groeien. Hier gaan bepaalde risico’s mee gepaard die voor waarde-aandelen veel minder van toepassing zijn. Bovendien is het zo dat groeiaandelen in tegenstelling tot de waarde-varianten geen dividend uitbetalen. Ze gebruiken dat geld namelijk voor hun eigen groei. Indien je dus met andere woorden op zoek bent naar een manier om passief inkomen te verzamelen zal je daarvoor in het bijzonder willen kijken in de richting van waarde-aandelen die wel een dividend uitbetalen. 

Waar rekening mee houden bij het uitkiezen van dividendaandelen?

Passief geld verdienen met dividendaandelen begint uiteraard bij het uitzoeken van de juiste aandelen. Voor heel wat mensen geldt dat ze bij het samenstellen van hun portefeuille nogal ondoordacht te werk gaan. Dit betekent concreet dat ze onvoldoende onderzoek doen naar niet alleen de huidige cijfers van de onderneming, maar ook naar haar historisch koersverloop. In ieder geval dien je er rekening mee te houden dat er drie belangrijke aandachtspunten bestaan waar je bij stil moet blijven staan tijdens je zoektocht naar interessante dividendaandelen, namelijk:

  1. Hoeveel dividend wordt er op jaarbasis uitgekeerd?
  2. Hoe betrouwbaar is het dividend dat wordt uitbetaald?
  3. Welk gemiddeld rendement laat de koers optekenen?

Voor het merendeel van de beleggers die willen investeren in waarde-aandelen geldt dat ze voornamelijk mikken op een dividendrendement van tussen de 3 & 4 procent. Waarom niet hoger? Omdat in het merendeel van de gevallen een hoger dividendrendement ook gepaard gaat met significant hogere risico’s. Je zal in de praktijk toch altijd een beetje de gulden middenweg willen vinden tussen enerzijds rendement en anderzijds ook risico. 

Sleutel tot het verzamelen van een betrouwbaar passief inkomen is uiteraard de betrouwbaarheid van het dividend dat wordt uitbetaald. Voor verschillende bedrijven die in de wereld zijn terug te vinden geldt dat ze over de titel ‘Dividend Aristocrats’ beschikken. Het gaat hierbij om bedrijven die er in zijn geslaagd om minstens 25 jaar lang een dividendverhoging door te voeren. Menig aantal van deze bedrijven maken overigens deel uit van de S&P 500. Het spreekt voor zich dat beleggen in dergelijke ondernemingen de grootste betrouwbaarheid met zich meebrengt voor wat het verzamelen van een betrouwbaar passief inkomen onder de vorm van dividenden betreft. Al zullen er altijd risico’s bij komen kijken natuurlijk.

Een extra interessante reden om te investeren in dividendaandelen

Tot slot, door structureel te investeren in dividendaandelen zal je kunnen vaststellen dat je eigenlijk in één klap kan rekenen op verschillende voordelen met betrekking tot het verzamelen van een passief inkomen. Niet alleen zijn de dividenden die je kan ontvangen uit waarde-aandelen zo passief als maar kan zijn, daarnaast zal je kunnen vaststellen dat de inkomsten die je op deze manier weet te realiseren door de jaren heen alleen maar verder zullen toenemen. Dat althans wanneer je ervoor kiest om de dividenden die je ontvangt te herinvesteren. 

Op deze manier neemt niet alleen je portefeuille stelselmatig toe, daarnaast zal je kunnen vaststellen dat ook de dividenden die uitbetaald zullen worden alleen maar verder zullen stijgen naarmate de tijd vordert. Niet alleen krijg je meer dividend omdat je meer aandelen bezit, daarnaast voeren het merendeel van de gerenommeerde bedrijven ook nog eens regelmatig een stijging van hun dividend door.

Dit heeft als gevolg dat je passief inkomen zonder dat je daar verder ook maar iets voor hoeft te ondernemen na verloop van tijd een behoorlijke boost kan krijgen. Het mag dan ook duidelijk zijn, wanneer je graag op termijn wil kunnen rekenen op een betrouwbare, stelselmatig toenemende passieve inkomstenstroom kunnen dividendaandelen het overwegen zeker en vast waard zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like