reit-beleggen-huis

Maandelijks passief inkomen verdienen met een REIT

In de Verenigde Staten is het zo dat heel wat beleggers elke maand een mooi inkomen verzamelen door te beleggen in een zogenaamde REIT. Hier in Europa blijkt dit tegenwoordig nog heel wat minder het geval te zijn. Een REIT biedt mensen die beschikken over een eerder klein budget de mogelijkheid om toch hun graantje mee te pikken van de meerwaarde die jaar na jaar wordt gerealiseerd op de vastgoedmarkt.

Bovendien gaat het hierbij ook niet zomaar om particulier vastgoed. Voor het merendeel van de REIT’s geldt dat ze zich richten op waardevol bedrijfsvastgoed dat zich ook nog eens in verschillende delen van de wereld bevindt. Wil jij ook graag een passief inkomen verdienen afkomstig uit een vrij veilige markt zoals de vastgoedmarkt? Lees dan vooral snel verder! 

Wat is een REIT? 

Er wordt in de praktijk wel eens gesteld dat een REIT hetzelfde is als een vastgoedfonds. Dat is echter helemaal niet juist. Voor een REIT geldt dat het eigenlijk één onderneming is die er weliswaar voor kan kiezen (en doorgaans ook daadwerkelijk kiest) om in verschillende soorten van vastgoed te investeren. Voor een vastgoedfonds geldt dat het een echt fonds is waarbij je als investeerder dus een stukje koopt van alle holdings waar het fonds op dat ogenblik over beschikt. Een vastgoedfonds zou er dus wat dit betreft voor kunnen kiezen om op haar beurt ook te investeren in bepaalde REIT’s. 

REIT staat voor ‘Real Estate Investment Trust’, en is vooral populair in Amerika. Een REIT is een (doorgaans beursgenoteerde) onderneming die voor de aandeelhouders rechtstreekse beleggingen doet in onroerend goed. Het uiteindelijk doel hiervan is om huurinkomsten of hypothecaire inkomsten te verwerven. Voor een REIT geldt dat de focus in het merendeel van de gevallen vooral is gelegen op zakelijk vastgoed. Door de jaren heen zijn er verschillende van deze organisaties op de markt verschenen waarvan enkelen zelfs trots zijn terug te vinden op de Dividend Greenlist van de Verenigde staten. Dit betekent dat deze bedrijven in staat zijn om niet alleen een betrouwbaar, maar vaak ook een groeiend dividend uit te keren. 

Uitkering van 90% van het inkomsten als dividend

Voor mensen die interesse hebben in het genereren van passief inkomen kan het ongelofelijk interessant zijn om te kijken in de richting van een REIT. Dit omwille van verschillende redenen. In eerste instantie is het zo dat een REIT verplicht is om maar liefst 90 procent van haar inkomsten uit te keren aan haar aandeelhouders onder de vorm van dividend. Dit betekent dat er slechts 10 procent in kas blijft om de operationele kosten te kunnen betalen en bijvoorbeeld verdere investeringen te plannen voor de toekomst. Dat lijkt misschien weinig, maar gelet op de enorme hoeveelheid aan inkomsten waar een REIT doorgaans over beschikt valt dit best mee.

Het feit dat 90 procent van alle inkomsten aan de aandeelhouders moet worden uitbetaald onder de vorm van een dividend zorgt er voor dat je als investeerder vrij snel kan rekenen op een degelijke return on investment. Bovendien is er een bijkomend voordeel. Voor verschillende REIT’s geldt immers in de praktijk dat ze er niet voor kiezen om hun dividend per kwartaal, maar wel maandelijks uit te betalen. Indien je over een degelijke positie beschikt in verschillende REIT’s zorgt dit er dan ook voor dat je elke maand opnieuw kan rekenen op een uitbetaling… dit terwijl je uiteraard ook nog eens mee kan profiteren van een mogelijke koersstijging. 

De REITs betalen zoveel uit omdat ze hiermee belastingvoordelen ontvangen van de fiscus in Amerika. Door 90% uit te betalen krijgen ze die voordelen, waardoor ze dit dus ook doen. Die inkomsten worden vervolgens als dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders.

online geld verdienen met investeren

Waarin schuilt het risico van een REIT?

Zoals eerder op deze pagina reeds gesteld is het zo dat er door de jaren heen een behoorlijk aantal REIT’s op de markt zijn verschenen. Indien je van plan bent om een investering te doen in een REIT is het dan ook veelal het interessantst om te kijken in de richting van de meer gevestigde waarden. Voor verschillende van deze bedrijven geldt dan ook dat ze zoals gesteld zijn terug te vinden op de US Dividend Greenlist. Hier komen uitsluitend bedrijven op te staan die over een betrouwbare geschiedenis beschikken voor wat het uitbetalen van hun dividend en de groei van hun dividend betreft. Door te investeren in gevestigde waarden zoals Stag Industrial en WP Carey kan je de risico’s beperken terwijl je stelselmatig kan bouwen aan een degelijk passief inkomen. 

Bovenstaande gezegd hebbende is het natuurlijk zo dat de opbrengst en ook de groei van een REIT rechtstreeks afhankelijk is van de vastgoedmarkt. Zit de (zakelijke of industriële) vastgoedmarkt dus met andere woorden in een dip of is er sprake van een sterke economische recessie? Dan zou dat zomaar de inkomsten en dus ook de actuele beurswaarde van een REIT sterk kunnen beïnvloeden.

Het is dus zeker geen garantie op het verdienen van geld. Je bent immers bezig met beleggen, en dan heb je kans om geld te verliezen.

Dat gezegd hebbende kan het misschien toch een interessante manier zijn om je te diversifiëren in vastgoed, zonder zelf een grote smak met geld neer te leggen. Je kan immers al aandelen kopen van een paar tientjes in plaats van het aanvragen van een hypotheek voor een eigen huis.

1 comment
  1. Crowdfunding voor onroerend goed biedt beleggers een unieke kans om deel te nemen aan vastgoedinvesteringen, waarbij middelen worden gebundeld voor mogelijk hogere opbrengsten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like
Grootste crypto stijgers.

Welke crypto gaat stijgen?

Inhoud Veelbelovende cryptomunten van dit jaar1. Ethereum (ETH)2. Cardano (ADA)3. Enjin Coin (ENJ)4. Rarible (RARI)5. Polkadot (DOT)6. VeChain (VET)Valkuilen voor grootste crypto stijgers Een veelgestelde vragen voor huidige jaren en…
Bekijken