digital-nomad

Hoe word je een digital nomad?

Misschien heb je er al wel eens iets over gehoord of gelezen, maar wat is een digital nomad nu precies? Wanneer je geen vaste verblijfplaats hebt maar rondreist en dankzij digitale middelen tijdens het reizen geld verdient, ben je een digital nomad. Over het algemeen heeft zo iemand niets anders nodig dan een laptop, een telefoon en een internetverbinding om zijn of haar werk te kunnen doen. Zo’n digital nomad heeft dus locatie onafhankelijk werk. Hierbij kun je denken aan beroepen als blogger, grafisch ontwerper, developer, online marketeer of tekstschrijver.

Hoe begin je met werken en reizen?

Het aantal digital nomads is de afgelopen jaren toegenomen. Steeds meer reisliefhebbers kiezen ervoor om hun vaste woon- of verblijfplaats op te geven en om te gaan reizen. Naast het reizen moet er natuurlijk ook gewerkt worden om geld te verdienen. Ook op reis moet je er immers voor zorgen dat je in je levensonderhoud kunt voorzien. Veel mensen die hiervoor kiezen gaan aan de slag als freelancer of kiezen voor een baan waarbij werken op afstand tot de mogelijkheden behoort.

Omdat er steeds meer digital nomads bijkomen, wordt de concurrentie ook steeds groter. Het is dus van belang dat je weloverwogen keuzes maakt. Voordat je alles opgeeft is het slim om eerst te ontdekken wat voor soort werk bij jou past. Op het moment dat je dit hebt gevonden kun je jezelf inschrijven bij de Kamer van Koophandel, of je kunt solliciteren op een baan in loondienst. Een digital nomad kun je dus worden door eerst op zoek te gaan naar een passende baan die je op afstand uit kunt voeren. Maar andersom zou ook kunnen.

Lees ook: Digital Nomad Jobs.

Je hebt een passende baan gevonden, en nu?

Je hebt een passende baan die je op afstand uit kunt voeren gevonden. Nu is het zaak om relaties op te bouwen en om heldere afspraken te maken met deze relaties. Het maken van heldere afspraken geldt natuurlijk ook op het moment dat je hebt gekozen voor een baan in loondienst. Het is aan te raden om je leven als digital nomad eerst vanuit huis op te bouwen. Pak je laptop in en ga een dagje naar zee. Of maak gebruik van één van de vele flexwerkplekken in ons land.

Als je eenmaal de smaak te pakken hebt en eenmaal gewend bent aan het soms chaotische leven, kun je gaan en staan waar je wilt. Je leest het goed. Het leven van een digital nomad is soms wat chaotisch. Een flexibele instelling met soms onregelmatige werktijden en zo nu en dan een internetverbinding die niet altijd even goed functioneert. Op het moment dat je aan de slag wilt als digital nomad is het belangrijk dat je vertrouwen hebt in jezelf én in wat de toekomst brengt. In de praktijk lopen dingen vaak nu eenmaal anders dan dat je van te voren gepland had. 

Wat heb je nodig om een digital nomad te worden?

Om digital nomad te kunnen worden heb je naast een baan en een netwerk een goede laptop nodig. De meeste mensen gebruiken hiervoor een MacBook (maar dat is uiteraard geheel je eigen keuze, MacBooks zijn namelijk wel prijzig). Ook heb je een goede internetverbinding en stroom nodig. Om ervan verzekerd te zijn dat je altijd over een goede internetverbinding kunt beschikken, is het slim om steeds een lokale simkaart aan te schaffen. Op het moment dat de wifi verbinding dan slecht is kun je van je smartphone een hotspot maken. Een handige gadget die eveneens erg handig kan zijn is een powerbank. Hiermee kun je niet alleen je smartphone opladen, maar ook je laptop.

Wat is de meest ideale werkplek?

Om digital nomad te kunnen worden is het niet onbelangrijk om te weten wat de meest ideale werkplek nu precies is. Eigenlijk is die er niet. De ideale werkplek is er altijd mits deze over stroom, internet en eventueel lekkere koffie beschikt. Je kunt dus vanuit een camper, vanuit een willekeurige accommodatie, leuk restaurantje, et cetera werken. De perfecte werkplek is voor iedereen anders. De een vindt het fijn om reuring om zich heen te hebben, terwijl de ander liever in alle rust en stilte werkt.  

Nu heb je kunnen lezen hoe je een digital nomad wordt en wat je allemaal nodig hebt om te kunnen leven als digital nomad. Twijfel je na het lezen van dit artikel nodig? Dan is het wellicht de moeite waard om eens het gesprek aan te gaan met andere digital nomads. Om deze te kunnen vinden hoef je maar even te googlen. Er zijn er namelijk maar genoeg die al leven zoals jij graag wilt gaan leven. Ga eens het gesprek aan en wie weet werk jij over een aantal jaar wel vanaf een zonnig gebied ergens op deze wereld. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like
Online Affiliate Marketing

Geld verdienen naast je baan

Inhoud Word Uber chauffeurMaaltijden bezorgenFreelancenBegin met beleggenEen eigen Social media kanaalEigen e-book schrijvenAffiliate marketing toepassenConclusie Misschien kan je niet helemaal rondkomen, heb je een schuld waar je eindelijk eens vanaf…
Bekijken