affiliate-marketing

Hoe werkt affiliate marketing?

Je hebt vast wel eens gehoord over affiliate marketing. Je hebt dan vast gehoord dat mensen hier geld mee verdienen op het internet, terwijl ze hier over het algemeen weinig moeite voor hoeven te doen. Of in ieder geval, het lijkt alsof ze er weinig voor hoeven te doen. Maar wat is het en hoe werkt affiliate marketing nu eigenlijk echt? Werkt het voor iedereen en word je er (snel) rijk van?

Dit zijn de meest voorkomende vragen die we voorbij zien komen als het om affiliate marketing gaat. Als je affiliate marketing in een paar woorden zou moeten uitleggen, dan zou je het kunnen omschrijven als een marketing-model waarbij jouw lezers, klanten of bezoeker, jouw verkopers worden. Hoe dit nu allemaal precies in elkaar zit en wat je hiervoor moet doen gaan we je hieronder beter proberen uit te leggen.

Wat is affiliate marketing precies?

Affiliate marketing, is zoals de naam al doet vermoeden, een vorm van marketing of adverteren. Bij affiliate marketing wordt er betaald voor een geleverde dienst. Als we even zo vrij mogen zijn om dit zo makkelijk mogen uit te leggen, dan komt affiliate marketing op het volgende neer. Bedrijf A heeft een webshop of iets dergelijks en verkoopt dus iets. Om goederen te verkopen, ben je altijd gebaat bij goede marketing en hier kom jij als affiliate marketeer om de hoek kijken. 

Bedrijf A heeft dus advertentieruimte nodig en jij wil graag meer geld verdienen en je website optimaal kunnen gebruiken. Dan kun jij, als affiliate martketeer, de producten van Bedrijf A verkopen, middels bijvoorbeeld een banner op jouw site (maar een tekstlink kan bijvoorbeeld ook). Wanneer 1 van jouw bezoekers deze banner ziet en via jou overgaat tot het aanschaffen van een product van Bedrijf A, verdien jij hier geld aan. Hoeveel je per verkoop/klik of wat dan ook verdient, spreek je van tevoren af met Bedrijf A. Meestal zal dit een vast bedrag of percentage zijn van de verkoop. 

Dit soort marketing werkt dus bijvoorbeeld perfect voor E-commerce winkels. Ze betalen immers alleen als er een verkoop is afgerond. Het is erg gericht op performance, wat voor beide partijen een win-win scenario is. Bedrijf A krijgt nieuwe klanten, jij hebt blije klanten die nieuwe producten of diensten gevonden hebben.

Affiliate marketing werkt echter voor nog veel meer businessmodellen. Zolang er goederen of diensten zijn die verkocht moeten worden, of er een product is dat promotie nodig heeft, kun je affiliate marketing toepassen.

Zie ook: Geld verdienen met affiliate marketing.

Waar begin je?

Een goed begin is het halve werk, en ook met affiliate marketing gaat dit gezegde op. Voordat je begint aan affiliate marketing zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden en voor jezelf moet beslissen. Wat voor producten moet je bijvoorbeeld kiezen? Hiervoor geldt, dat je je het beste kunt houden aan jouw eigen content. Met content bedoelen we de inhoud van jouw website (of blog). Heb jij een blog over auto’s? Dan moet je vanzelfsprekend niet kiezen voor affiliate marketing van barbiepoppen. Je kunt beter kiezen voor een affiliate marketing die aansluit op de inhoud van jouw site of blog. Zo passen de aanbiedingen die je wilt tonen ook beter bij je bezoeker, waardoor zij het wellicht niet zien als een advertentie (en dus meer tevreden blijven) en juist als toegevoegde waarde zien.

Het is dus van groot belang dat je op zoek gaat naar adverteerders die bij je passen! Dat zou dan ook gelijk je eerste stap moeten zijn. Ook dien je na te gaan wat voor soort advertising jij wil aanbieden. Wil je werken met links of met banners? Houd er vooral bij banners rekening mee dat dit echt moet aansluiten op jouw eigen content. Dus geen 18+ affiliate marketing op jouw website die over vakantiebestemmingen gaat. Soms kun je affiliate marketing aan beide kanten laten werken door middel van bijvoorbeeld partnerlinks. Dit betekent dat jouw website link geplaatst wordt op website A en jij plaatst de link van website A weer op jouw website. Jullie kunnen op die manier, gebruik maken elkaars bezoekers.

Vaak zijn adverteerders aangesloten bij een affiliate netwerk. Hier zie je bijvoorbeeld een overzicht van Nederlandse affiliate marketing netwerken waar je terecht kan.

Heb je een product uitgekozen en heb je ook een marketing manier gekozen? Dan kun je beginnen! Het is nu zaak om contact op te nemen met de desbetreffende “merchant” zodat jij kunt aangeven wat je bedoeling is en dat jullie samen een overeenkomst aan kunnen gaan. Dit is niet iets officieels, maar bestaat meer uit het vastgestelde bedrag of percentage die jullie afspreken voor een verkoop. Hierover gesproken, hier zijn een paar termen die je moet kennen als je je in de wereld van affiliate marketing wil begeven;

PPS staat voor Pay Per Sale (ook wel CPS, Cost per Sale)

PPV Staat voor Pay Per View (ook wel CPV, Cost per View)

PPC Staat voor Pay Per Click (ook wel CPC, Cost per Click)

PPL Staat voor Pay Per Lead (ook wel CPL, Cost per Lead)

Hoeveel geld kun je verdienen met affiliate marketing?

Zoals bij eigenlijk alles wel telt, geldt ook hier, het is maar net hoeveel moeite jij erin wil steken. Affiliate marketing is dan wel een van de makkelijkere modellen om via het internet geld te verdienen, maar ook dit is afhankelijk van een aantal factoren. Een van deze factoren is bijvoorbeeld, hoeveel bezoekers heeft jouw website en hoe pak jij de marketing aan? Kies je voor banners, links of advertentieruimte? Als je een website hebt die dagelijks duizenden unieke bezoekers heeft en jij gooit een passende affiliate marketing op jouw website, dan kun je zonder al te veel moeite, beginnen met geld verdienen via dit model. 

Inkomsten kunnen verschillen van een paar euro per maand, tot tienduizenden euro’s per maand voor echt grote platformen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like
Internet Marketing Unie IMU software reviews en ervaringen

Internet Marketing Unie (IMU)

Inhoud Wat is de Internet Marketing Unie?Online KennisActieve leeromgevingOnline Marketing ToolsVan wie is IMU BV?Martijn van TongerenTonny LoorbachIMU Software: De Online Marketing TornadoOnline Marketing Tornado ToolsPhoenix – Landingspagina’s, Funnels en…
Bekijken