crypto-bitcoin

Bitcoin en crypto kopen via DEGIRO

Beleggen in Bitcoin via de populaire broker DEGIRO is mogelijk. Cryptocurrencies zijn de afgelopen jaren natuurlijk steeds populairder geworden. Ook op VerdienFormule schrijven we er graag over. Mede daarom stapt bijvoorbeeld ook DEGIRO hierin, en biedt mogelijkheden aan om (indirect) bitcoin te kopen.

Dit gebeurt namelijk via een cryptotracker. Deze verhandel je net zoals je dat met alle andere aandelen in je portefeuille kan doen, alleen volgt het dan de prijs van bitcoin. Goed om te weten dus dat je niet direct bitcoin koopt, maar een tracker die de prijs van bitcoin volgt.

Bitcoin kopen door ETF’s

Bij DEGIRO kan je dus handelen in ETF’s waardoor je de mogelijkheid geboden wordt om in bitcoin ETF’s te beleggen, en daarmee dus in de koers van bitcoin.

Het gaat hierbij om de volgende producten:

ISINProductnaamHandelt inLopende kostenUitgever
DE000A28M8D0VanEck Vectors Bitcoin ETNBitcoin1%VanEck
GB00BLD4ZL17CoinShares Physical BitcoinBitcoin0.98%CoinShares
GB00BJYDH287WisdomTree BitcoinBitcoin0.95%WisdomTree
CH045466400121Shares Bitcoin ETPBitcoin1.49%21Shares
DE000A3GPSP7VanEck Vectors Ethereum ETNEthereum1%VanEck

Let wel op dat het beleggen in crypto derivaten erg risicovol is, en alleen geschikt zal zijn voor beleggers die ervaring hebben en de risico’s van complexe producten en crypto’s begrijpen. Het is daarom van belang om goed onderzoek te doen waar je in belegt, voordat je je geld investeert.

degiro broker beleggingsapp.

Hoe crypto kopen werkt bij DEGIRO

Bij DEGIRO kun je beleggen in verschillende trackers in plaats van direct te investeren in Cryptocurrency. Deze trackers worden ook wel Exchange Traded Funds (ETF’s) en Exchange Traded Notes (ETN’s) genoemd. Op het platform van DEGIRO zijn voornamelijk ETN’s te vinden, de ETF’s die worden aangeboden zijn van de vier grootste uitgevers.

Mocht je meer over het platform willen weten, dan kan je hier onze review lezen.

Meer over beleggen in crypto ETFs & ETNs

ETF’s en ETN’s ook wel bekend onder de verzamelnaam ETP’s (Exchange Traded Products) zijn beide ontworpen om een onderliggende waarde te volgen. ETF’s volgen gewoonlijk een index of een sector. ETN’s zijn ongedekte schuldbewijzen die een onderliggende waarde volgen. ETN’s zijn te vergelijken met obligaties, echter betalen ze geen uit. De onderliggende waarde van de aangeboden ETF’s zijn dus de crypto’s.

Hierbij heb je dus enkel de tracker in je bezit, en niet een daadwerkelijke munt. Dit is wel het geval als je de munt zelf koopt, bijvoorbeeld via een crypto exchange. Groot voordeel van zo’n ETF is natuurlijk wel dat het bewaren voor je gebeurt, maar daar betaal je wel lopende kosten voor.

Voordelen en nadelen van beleggen in crypto ETFs

Het investeren in een cryptocurrency ETF kan veel voor- maar natuurlijk ook nadelen hebben. In het volgende stuk zullen beiden de revue passeren.

Allereerst maar de voordelen hiervan opsommen:

  • Ze worden voor je bewaart: bij het kopen van crypto moet je doorgaans zelf zorgen dat ze veilig zijn. Door het kopen van een tracker, leg je die verantwoordelijkheid bij de uitgever van de tracker.
  • Het is een makkelijke manier om in te handelen: het gaat op dezelfde manier als met je andere aandelen. Veel mensen vinden een crypto exchange net wat te lastig (hoewel dat natuurlijk niet zo hoeft te zijn).

Dan de nadelen van beleggen in een crypto/bitcoin ETF:

  • Je plaatst het vertrouwen bij de uitgever van de tracker. Mochten zij om wat voor een reden dan ook hun toegang tot de crypto’s kwijtraken (denk bijvoorbeeld aan het vergeten van een wachtwoord), dan is het maar de vraag wat de tracker waard is en of je vergoedingen ervoor kan krijgen.
  • Het kost extra geld om een ETF te kopen. Je betaalt namelijk jaarlijkse kosten, die je met het los kopen van crypto niet zal hebben.

Via crypto ETF beleggen of toch zelf kopen?

Uiteindelijk moet je voor jezelf waarschijnlijk de afweging maken of je zelf in beheer wil zijn van de crypto’s, of het prima vindt als dat door iemand anders gedaan wordt. Uiteindelijk zullen zulke ETF’s waarschijnlijk wel gewoon blijven en groot worden.

Mensen die bijvoorbeeld beleggen in goud, kopen ook veelvuldig een goud ETF in plaats van een goudstaaf. Datzelfde kan gezegd worden voor bitcoin en andere crypto’s. Mocht je je beleggingen willen blootstellen aan de volatiliteit van crypto’s, dan lijkt dit via een ETF misschien wel een uitgelezen kans.

Mocht je zelf crypto’s willen kopen, dan kan je eens kijken bij het Nederlandse Bitvavo. Of naar de beste crypto apps.

Kosten van beleggen in crypto ETFs

DEGRIO heeft erg aangename tarieven om mee te beleggen, zo kun je in ETF’s beleggen tegen een tarief van €0,00 en wereldwijd tegen een tarief van €2,00. Ook heb je bij DEGIRO geen inactiviteitskosten en ook aan het storten en opnemen van geld zitten geen kosten verbonden.

Voor de Bitcoin ETF’s geldt echter dat je ze op een buitenlandse beurs moet verhandelen (bijvoorbeeld de Duitse), en daarvoor kan het zijn dat je aansluitkosten moet betalen. Daarnaast ben je ook nog transactiekosten kwijt. Afhankelijk van hoeveel je koopt, zullen je kosten voor het kopen van de ETF’s anders zijn (omdat een gedeelte vast is en een gedeelte variabel).

Indirect bitcoin kopen bij DEGIRO

Er is ook nog een andere manier die waard is om even te vermelden.

MicroStrategy (MSTR) is bijvoorbeeld een bedrijf wat Bitcoin als primaire belegging op de balans aanhoudt. Dat betekent dus dat ze in plaats van euro’s/dollars, Bitcoin op hun overtollige rekeningen hebben.

Beleggers zijn hier uiteraard ook van op de hoogte, waardoor de correlatie van de koers van MicroStrategy en de Bitcoin koers erg overeenkomen. Beleggen in MicroStrategy kan dus een alternatieve manier zijn om via DEGIRO bitcoins te kopen.

Conclusie

Er zijn dus manieren om crypto via DEGIRO te kopen. De meest gebruikelijke daarvoor is om het via een ETF te doen. Hier zitten wel een paar verschillen in, dan als je daadwerkelijk zelf crypto koopt. Dat kan je onder de voor- en nadelen lezen in dit artikel.

Mocht je besluiten om via het beleggingsplatform crypto te kopen, dan kan je via deze link een account aanmaken bij DEGIRO.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like