wall-street

Beginnen met beleggen, de basis voor jouw beleggingsportefeuille

In tijden waarin de spaarrente op een historisch dieptepunt parkeert is het niet meer dan normaal dat mensen op zoek gaan naar alternatieven om hun vermogen rendement te laten opbrengen. Dit uiteraard het liefst van allemaal zonder dat je er (al teveel) omkijken naar hebt.

Beleggen is tegenwoordig één van de meest interessante alternatieven voor het parkeren van geld op een spaarrekening. Dit gezegd hebbende is het zo dat je door je geld te beleggen meer risico loopt dan wanneer je er voor zou kiezen om gewoon alles op een spaarrekening te plaatsen. In het bijzonder voor beginnende beleggers geldt dan ook dat ze vaak meer geld verliezen dan ze verdienen. Dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn.

Wil jij ook graag beginnen met beleggen? Ontdek dan op deze pagina hoe een solide basis te creëren voor jouw beleggingsportefeuille!

Stel jezelf bepaalde doelen voordat je gaat beginnen met beleggen

Voordat je start met beleggen is het belangrijk om even voor jezelf een aantal doelen voorop te stellen. Het eerste doel waar je aan moet denken heeft te maken met de termijn waarop je gaat beleggen. Hierbij maken we een duidelijk onderscheid tussen de onderstaande opties:

  1. Een belegging voor de korte termijn; 
  2. Een belegging voor de lange termijn.

In het bijzonder voor mensen die hun eerste stappen op de beurs gaan zetten wordt het sterk afgeraden om actief te gaan handelen voor de korte termijn. Het overgrote merendeel van de zogenaamde daytraders verliest dan ook geld. Wil je gaan beleggen en zou je graag niet alleen aan het einde van de rit, maar ook tussendoor rendement uitgekeerd willen krijgen? Dan kan kiezen voor waarde-aandelen die dividend uitkeren een veel interessantere piste zijn om te bewandelen. 

Wat wanneer je sowieso wil beleggen voor de lange termijn?

Beschik je sowieso over een langetermijndoel voor jouw beleggingen? Dan zal bovenstaande voor jou geen issue zijn. In dat geval moet je, je wel de vraag stellen wat jouw doelstelling dan precies is over de lange termijn.

Zie je jouw beleggingsportefeuille bijvoorbeeld als een manier om passief inkomen te verzamelen? Ook dan zijn dividendaandelen uiteraard erg interessant. Door het dividend krijg je namelijk cashflow waarmee je kan doen wat je wilt. Als een aandeelkoers stijgt heb je alleen op papier meer geld. Geld verdienen met aandelen is natuurlijk leuk, maar al helemaal als je er daadwerkelijk wat mee kan doen en het niet alleen op papier is.

Ben jij echter iemand die graag alle behaalde rendementen automatisch gekapitaliseerd wil zien worden om uiteindelijk op die manier in de toekomst een mooie meerwaarde in één keer ter beschikking te kunnen krijgen? Dan kunnen groeiaandelen wellicht een interessantere keuze zijn. In het meest ideale geval is een beleggingsportefeuille waarschijnlijk een combinatie van beiden.

Zorg voor een solide fundament voor je beleggingsportefeuille

Voor menig aantal mensen die beginnen met beleggen geldt dat ze als het ware vanaf het begin de plank compleet fout slaan. Als je een slechte start maakt is de kans dat je binnen de kortste keren een aantrekkelijke meerwaarde zal weten te realiseren met je beleggingsportefeuille behoorlijk klein. Een solide basis betekent vooral dat je, je van bij de start in gaat dekken tegen bepaalde risico’s. Een goede spreiding is de absolute nummer één regel onder beleggers en is er bijgevolg één die ook jij altijd in het achterhoofd moet houden. Maar hoe voorzie je nu een dergelijke spreiding wanneer je er als beginnende belegger voor kiest om met je eerste euro’s te gaan beleggen? 

Om het risico op verlies aan de start zo beperkt mogelijk te houden wordt er steeds vaker gekeken in de richting van zogenaamde ETF’s. Het gaat hierbij om specifieke beleggingsproducten die een verzameling vormen van een groot aantal verschillende aandelen. De zogenaamde VWRL is bijvoorbeeld een vaak genoemde ETF die bestaat uit maar liefst 3.470 verschillende aandelen uit 47 verschillende landen. Met een instapbedrag die op moment van schrijven onder de 100 euro is gelegen kan je dus op een zeer toegankelijke manier gaan beleggen in enkele van ’s werelds meest waardevolle topaandelen. 

Doordat je hiermee direct een goede spreiding hebt, heb je niet het risico dat je al je geld verliest als 1 bedrijf het wat minder op de beurs doet. Je hebt door de ETF namelijk een belang in veel meer bedrijven, dat is het fijne van diversificatie.

Laat je beleggingsportefeuille organisch groeien

De manier waarop je je beleggingsportefeuille gaat laten groeien is natuurlijk geheel aan jou. Voor beginnende beleggers kan het echter interessant zijn om te kiezen voor aandelen of ETF’s die een dividend uitkeren. Door vervolgens de dividenden die worden uitgekeerd te gaan herinvesteren zal je namelijk kunnen vaststellen dat je portefeuille niet alleen stelselmatig verder zal groeien, daarnaast kunnen ook je passieve inkomsten steeds meer gaan toenemen. 

Het organisch laten groeien van je beleggingsportefeuille is in de praktijk eigenlijk de meest gebruikte manier om (veel) extra vermogen op te bouwen over de lange(re) termijn. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat je er ook nog altijd voor kan kiezen om extra kapitaalinjecties te doen in je beleggingsportefeuille. Ook stelselmatig bepaalde posities uitbreiden door middel van de ‘dollar cost average’ methode kan bijvoorbeeld in de praktijk zeker de moeite waard zijn om te overwegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You May Also Like